- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Ce alimente s-au ieftinit considerabil în ultimul an. Sunt cele mai mici valori din ultimii ani

05 Jun, 21:51 • Stefan Simion
Mai multe alimente de bază s-au ieftinit considerabil în ultimul an. Specialiștii spun că s-a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii ani, iar principalul motiv este acela al creșterii producției, recoltele fiind mai mari decât în ultimii doi ani. La polul opus, există și un aliment care se scumpește din ce în ce mai mult, ajungând la a patra lună consecutivă în care prețul acestuia se află în creștere. î
Ce alimente s-au ieftinit considerabil în ultimul an. Sunt cele mai mici valori din ultimii ani

Există mai multe alimente de bază care s-au ieftinit în mod susbstanțial în ultimul an. În luna mai indicele global al prețurilor pentru mai mulyte alimente de bază a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii doi ani. Datele furnizate de către Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) indică faptul că, la nivel mondial, prețurile la uleiuri vegetale și cereale au ajuns la nivelul celor de acum doi ani, înainte de izbucnirea conflictului din Ucraina. De asemenea, un trend descendent a  avut și laptele, iar producătorii din aceste domenii au anulat majorarile de prețuri.

Citește și  Petrolul se scumpeşte! Arabia Saudită a anunţat că reduce producția de petrol cu 1 milion de barili …

Iată ce alimente s-au ieftinit în ultimul an

Cea mai spectaculoasă scădere a prețurilor a avut loc la uleiurile vegetale. În cazul acestora, prețurile  s-au diminuat cu 8,7%, în ultima lună, dar și cu aproape 50% față de cele din 2022. Pe locul doi în topul prețurilor reduse se află cerealelel. Ieftinirea acestora este datorată, în primul rând, creșterii producției, recoltele fiind mai mari, în special la porumb, dar și la grâu. Prețul porumbului, de exemplu, s-a redus cu apropape 10 procente, iar la grâu, cu 3,5%.

Astfel, ultimele date care arată diferențele de la o lună la alta, scot în evidență faptul că, în luna mai, indicele global, la cele mai multe alimente de bază a scăzut cu 2,6 % față de luna aprilie. Mai exact, indicele a scăzut cu până la 124,3 puncte, de la nivelul revizuit de 127,7 puncte înregistrat în luna aprilie.

Practic, alimente de bază precum uleiurile vegetale sau cerealele nu au cunoscut un indice atât de scăzut din luna aprilie a anului 2021.

Citește și  Ce sporuri pentru condiţii vătămătoare primesc angajaţii de la Guvern. Se poate ajunge la un salariu …

Există, însă, și o situație îngrijorătoare, tot în privința unui aliment de bază. La nivel mondial, prețul zahărului a înregistrat cea de-a patra lună consecutiv în care are trend ascendent, ceea ce se traduce printr-o majorare a prețului cu 31%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Specialiștii spun că prețul zahărului a scăpat de sub control din cauza  impactulului pe care l-a avut fenomenul El Nino asupra culturilor de sfeclă de zahăr.

 

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult