- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Ce scumpiri îi așteaptă pe români în 2023. Mai mulți bani pentru plata taxelor, impozitelor și pentru distracție

31 Dec, 15:11 • Claudia Simion
Anul 2023 vine cu tot scumpiri la diverse bunuri și servicii. Mai mult, românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar și pentru plata taxelor și impozitelor.
Ce scumpiri îi așteaptă pe români în 2023. Mai mulți bani pentru plata taxelor, impozitelor și pentru distracție

Seria scumpirilor continuă și în 2023. Românii au simțit pe propria piele ce înseamnă să cheltuiască mai mulți bani ca oricând, în 2022, iar în anul ce vine vor continua să se confrunte cu cheltuieli mari.

De la 1 ianuarie 2023 se scumpesc și carburanții cu 50 de bani fiindcă Guvernul nu a prelungit compensarea. De asemenea, vor apărea o mulțime de alte scumpiri.

Lista scumpirilor în 2023. Pe ce vor cheltui românii mai mulți bani

  • Taxele și impozitele locale, indexate cu rata inflației. Vor crește cu 5,1 la sută, cât era rata inflației la finalul anului 2021, așa cum prevede Codul Fiscal.
  • Crește și TVA în Horeca de la 5 la 9%. Impozitul pe dividende urcă de la 5 la 8%, în timp ce pragul la microîntreprinderi urmează să fie redus la 500.000 euro. Și câștigurile din jocurile de noroc vor fi impozitate mai mult, în funcție de valoarea lor, până la 40 la sută.
  • TVA băuturi carbogazoase crește de la 9% la 19%. Vorbim de băuturile care conțin zahăr.
  • Bacșișul pe care îl lăsăm la restaurant ospătarilor va fi trecut și pe nota de plată și bonul fiscal și va fi impozitat cu 10% de la 1 ianuarie.
  • Și impozitul pe veniturile din chirii crește de la 6% la 10%. Contractele trebuie înregistrate la ANAF.

Va fi un an greu pentru majoritatea românilor, avertizează Adrian Negrescu. Potrivit consultantului financiar, românii vor trăi mai prost și vor cheltui mai mult în noul an.

Citește și Ce vești bune aduce 2023: Salariul de bază creşte la 3.000 lei iar punctul de pensie se majorează la 1.785 lei. Vezi ce alte modificări legislative se aplică de anul viitor

„Pentru mare parte din populație, viața va fi și mai grea. De la alimente la utilități, la haine și încălțăminte, la tot ce au nevoie în viața de zi cu zi, toate vor fi mai scumpe decât în 2022. Și dacă nu era de ajuns experimentul social din 2022, în 2023 până și distracția ne va costa mai mult. De la 1 ianuarie cresc taxele pentru masa la restaurant, pentru cazare, pentru băuturi.

Să nu uităm și că, în 2023, taxele și impozitele locale vor crește cu peste 5%, că asigurările vor fi mai scumpe și că, de la 1 ianuarie, să îți cumperi o casă nouă, de 2-4 camere va deveni o misiune aproape imposibilă în condițiile în care statul a decis să crească TVA-ul la locuințele mai scumpe de 600.000 lei de la 5 la 19%.O decizie sinucigașă pentru buget, în condițiile în care scăderea tranzacțiilor imobiliare va duce la căderi semnificative în toate industriile conexe, de la mobilă, la electrocasnice”, a declarat Adrian Negrescu.

Citește și La cine ajunge cea mai mare pensie din România? Lunar, românul primește peste 40.000 de lei