- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Care sunt românii cu salarii care acoperă inflaţia. Au primit o mărire de 26,8% în 2022

20 Feb, 15:26 • Cornel Ghimeșan
Conform calculelor făcute de CursdeGuvernare, pe baza datelor furnizate de Institutului Naţional de Statistică, 78,2% din angajații din România au încheiat anul 2022 cu un câștig salarial real negativ. Creșterile de venituri nu au ținut pasul cu inflaţia, creșterile de prețuri, puterea de cumpărare a salariului mediu deteriorându-se cu 3% în decembrie.
Care sunt românii cu salarii care acoperă inflaţia. Au primit o mărire de 26,8% în 2022

Cine sunt românii cu salarii care acoperă inflaţia. Conform INS, salariul mediu net pe economie a urcat în decembrie 2022 la 4.398 de lei, cu 13,4% mai mult decât în decembrie 2021. În acelaşi timp, rata anuală a inflației înregistrată în România în decembrie 2022 a fost de 16,4%, astfel că românii au, de fapt, un câștig salarial negativ, de 3%, scrie CursdeGuvernare.

Citeşte şi: Semafoarele ar putea avea patru culori în viitor. Motivul pentru care legislația rutieră s-ar putea schimba la nivel mondial

Printre cei mai afectați angajați se numără cei din administrația publică, în special cei din sănătate, a căror câștiguri salariale reale au fost de -14.4% în 2022 și cei din învățământ, cu (-11,6%. De asemenea, salariații din industria extractivă, cu excepția celor care activează în minele de cărbune, au avut parte de scăderi semnificative ale puterii de cumpărare a salariului.

Cine sunt românii cu salarii care acoperă inflaţia

În schimb, cinci ramuri cele 24 de ale industriei prelucrătoare au reușit să țină pasul cu inflația. Se remarcă angajații din industria alimentară, cu un câștig salarial real de 21,5% în decembrie, dar şi cei are se ocupă de fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor au încheiat anul pe plus. Pe primul loc în topul angajaților care s-au bucurat de cele mai mari creșteri ale salariilor reale se află IT-iștii, cu 26,8%.

Citeşte şi: Final de proces pentru Elena Udrea. Cum vrea fosta „blondă de la Cotroceni” să scape de condamnare: „Faptele s-au prescris”

Evoluția salariilor a fost atent monitorizată în ultimele luni, specialiștii Băncii Naționale a României (BNR) urmărind în ce măsură risca aceasta să se transforme într-o sursă suplimentară de inflație, odată ce patronatele ar fi cedat presiunii angajaților și ar fi majorat veniturile pentru a atenua impactul creșterilor de prețuri. „Unii membri ai Consiliului au apreciat că, într-un asemenea context, ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu și prevenirea declanșării unei creșteri autoîntreținute a nivelului general al prețurilor de consum – eventual printr-o spirală salarii-prețuri –, reclamă o nouă creștere a ratei dobânzii-cheie, mai ales în condițiile în care piața muncii tinde să se tensioneze”, se arată în minuta ședinței conducerii BNR din iulie. Cum câștigul salarial real s-a menținut negativ, preocuparea a dispărut ulterior, în ciuda tensiunilor încă vizibile la nivelul pieței muncii.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult