- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Final de proces pentru Elena Udrea. Cum vrea fosta „blondă de la Cotroceni” să scape de condamnare: „Faptele s-au prescris”

16 Feb, 20:49 • Cornel Ghimeșan
Joi, 16 februarie 2023, la Curtea Supremă a avut loc ultimul termen în dosarul finanțării ilegale a campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2009. În primă instanţă, Elena Udrea a primit opt ani de închisoare, iar Ioana Băsescu, cinci ani de închisoare. Avocaţii celor două susţin că faptele s-au prescris, dar DNA a cerut condamnarea şi majorarea pedepselor.
Final de proces pentru Elena Udrea. Cum vrea fosta blondă de la Cotroceni să scape de condamnare: Faptele s-au prescris

Final de proces pentru Elena Udrea. Avocaţii Elenei Udrea au solicitat joi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, încetarea procesului penal împotriva fostului ministru al Turismului în dosarul privind finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2009, pe motiv că faptele s-au prescris. De asemenea, și ceilalți inculpați din dosar au solicitat încetarea procesului penal, cu excepția Ioanei Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, care a cerut continuarea judecății.

De cealaltă parte, procurorul de şedinţă a cerut suspendarea procesului până când Curtea de Justiţie a UE se va pronunţa cu privire la întrebările formulate de două instanţe în legătură cu aplicarea deciziilor CCR privind prescripţia, însă judecătorii au respins cererea. Instanţa a anunţat că va da o decizie definitivă în acest caz pe 16 martie.

Citeşte şi: Elena Udrea dă din casă! „Banii nu au ajuns la mine, ci la partid și în buzunarele altora!” Fosta ministră ar putea petrece 6 ani la închisoare

Elena Udrea vrea să scape de condamnare

Procurorul DNA a cerut ca toţi inculpaţii din dosar să fie condamnaţi şi invocă decizii ale CJUE care spun că, atunci când există risc de impunitate, instanţele pot lăsa neaplicate deciziile naţionale. Adică, deciziile CCR şi decizia ICCJ care au stabilit că, în perioada iunie 2018 – mai 2022, nu a mai existat nimic în lege care să întrerupă cursul prescripției. De asemenea, procurorul a solicitat majorarea pedepselor spre maxim, invocând gravitatea infracţiunilor, valoarea ridicată a sumelor de bani, „schema infracţională complexă pusă la cale de Elena Udrea, care a fost creierul acestei operaţiuni, de obţinere de fonduri pentru campania lui Traian Băsescu”.

Citeşte şi: Penitenciarul Târgşor, în care este încarcerată Elena Udrea, a modernizat spaţiul de vizită pentru mame şi copii, după repetate plângeri ale fostului ministru

Ioana Băsescu, fata cea mare a fostului preşedinte al României, acuzată de DNA că a instigat la delapidare și la spălare de bani, a fost prezentă în sala de judecată. În schimb, Elena Udrea, fostul ministru al dezvoltării regionale și turismului, a asistat la proces prin videoconferinţă, din Penitenciarul Târgşor, unde execută pedeapsa de 6 ani de închisoare, primită în dosarul Gala Bute, scrie Libertatea.

Pe latură civilă, instanţa a dispus confiscarea sumei de aproximativ un milion de lei de la Elena Udrea.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult