- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Consiliul Concurenţei anunţă că laptele s-a ieftinit în medie cu 20%. Negocierile contractelor între retaileri și procesatori s-au finalizat

09 May, 21:19 • Cornel Ghimeșan
Consiliul Concurenței anunță că negocierile contractelor între retaileri și procesatori s-au finalizat, iar prețul laptelui înregistrează reduceri, în medie, de 20% în cea mai mare parte a magazinelor.
Consiliul Concurenţei anunţă că laptele s-a ieftinit în medie cu 20%. Negocierile contractelor între retaileri și procesatori s-au finalizat

Consiliul Concurenţei anunţă că laptele s-a ieftinit în medie cu 20%. Negocierile contractelor între retaileri și procesatori s-au finalizat, iar prețul laptelui înregistrează reduceri, în medie, de 20% în cea mai mare parte a magazinelor, potrivit informațiilor deținute de Consiliul Concurenței.

„Deși este un acord voluntar, iar retailerii și procesatorii nu au o obligație legală de a participa, aceștia au aderat în număr mare la inițiativa Guvernului, iar reducerile la prețul laptelui proaspăt românesc ajung până la 34% în cazul unor sortimente disponibile în magazine”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Consiliul Concurenţei anunţă că laptele s-a ieftinit în medie cu 20%

Astfel, prețul laptelui românesc, atât cel de 1,5% grăsime, cât și cel de 3,5%, a înregistrat scăderi la rafturile magazinelor încă din primele zile de la intrarea în vigoare a acordului, conform informațiilor colectate din platforma Monitorul Prețurilor.

„Reducerile de preț sunt acordate exclusiv de retaileri și procesatori și nu trebuie să afecteze fermierii, respectiv prețul laptelui la poarta fermei, ci, dimpotrivă, prin stimularea consumului autohton va crește cererea, iar producătorii locali vor vinde mai mult”, a adăugat președintele Consiliului Concurenței.

Citeşte şi: Tăierea pensiilor speciale?! Kelemen Hunor, declarații de ultimă oră „Trebuie analizată şi, sigur, dacă această propunere este fezabilă, se poate discuta, nu neg acest lucru”

De cealaltă parte, producătorii de lapte din Asociaţia Forţa Fermierilor (AFF) au solicitat recent Consiliului Concurenţei să analizeze modul în care procesatorii şi retailerii operează, pe lanţ, reducerea de preţ de 20%, susţinând că scăderea preţului laptelui la raft este suportată de fermieri, se arată într-un comunicat de presă. În ultima săptămână, numeroşi Membri ai AFF, crescători de lapte, au transmis asociaţiei informaţii cu privire la scăderi la preţul laptelui preluat de procesatori de la nivelul fermelor. Aceste scăderi de preţuri nu le sunt justificate în niciun fel fermierilor, care se văd constrânşi să accepte scăderile, de teama de a nu le fi reziliate contractele.

Acordul voluntar între retaileri și procesatori pentru reducerea prețului pentru laptele proaspăt de consum a fost convenit la întâlnirea premierului Nicolae Ciucă, cu reprezentanți ai fermierilor, ai procesatorilor din industria alimentară, ai Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și ai Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România, pentru o perioadă de șase luni, începând cu data de 1 mai, scrie economica.net.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu banii din PNRR. Anunţ de ultimă oră al ministrului Marcel Boloş

Consiliul Concurenței s-a implicat în acțiunile de implementare a acestui acord pentru a îndruma companiile interesate să participe astfel încât să nu riște încălcarea regulilor de concurență şi va monitoriza această inițiativă împreună cu instituțiile responsabile, precum Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), utilizând aplicația Monitorul Prețurilor la Alimente, și va prezenta informațiile Guvernului care va decide dacă se impun anumite măsuri.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult