- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se întâmplă cu banii din PNRR. Anunţ de ultimă oră al ministrului Marcel Boloş

09 May, 19:27 • Cornel Ghimeșan
Marcel Boloş, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, susţine că România nu are niciun risc să nu primească banii pentru cererea de plată II din PNRR. România are șansa de a face reforme cu bani europeni, din PNRR, dar deja poartă negocieri pentru unele modificări cu Comisia Europeană.
Ce se întâmplă cu banii din PNRR. Anunţ de ultimă oră al ministrului Marcel Boloş

Ce se întâmplă cu banii din PNRR. Cel mai controversat punct din PNRR rămâne reforma pensiilor speciale pentru care România a tot depășit termene. Analiștii economici susțin că, dacă România nu face reformele pensiilor și salarizării, ar putea primi de la Comisia Europeană mai puțin de o treime din banii puși la dispoziție în 2023.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, susţine însă că „83 de miliarde de euro au intrat în bugetul României prin prisma fondurilor europene pe care le-am avut alocate și am plătit 27 de miliarde de euro”. „De aici se poate vedea printr-un calcul matematic foarte simplu că avem un excedent de finanțare de 56 de miliarde de euro, fiind momente de răscruce pentru România, atât din perspectiva investițiilor, dar și a disciplinării, mai ales în utilizarea fondurilor publice”, a spus Marcel Boloș la Euronews România.

Citeşte şi: Indemnizații tăiate pentru anumite categorii de bugetari. Finanțele au pregătit proiectul

Ministrul a precizat că „anul 2023 este chiar crucial pentru România”: „Noi pe șapte ani știm ce bani primim de la Uniunea Europeană, nu există deviații de la planificările de buget cum e să zicem că în România avem rectificarea bugetară și auzim că ni s-au tăiat banii, nu există așa ceva la nivelul UE. Există doar disciplina folosirii banilor, pentru că dacă nu ți-ai folosit banii intri în ceea ce se cheamă risc de decomitere sau risc de pierdere a banilor”.

Ce se întâmplă cu banii din PNRR

„Miza României în momentul de față este a-și realiza și implementa proiectele de infrastructură pentru a rezolva problema dezvoltării pe termen lung. Acum închidem perioada 2014-2020, aici n-am pierdut până acum niciun euro, dar închiderea de acum înseamnă 24 de miliarde de euro intrați în bugetul României. Nu avem niciun risc să nu primim banii pentru cererea de plată II, aici noi ne-am luptat cu Comisia Europeană pentru decarbonizare și a fost epopeea acesta a îndeplinirii jalonului și am trecut printr-o experiența care pentru mine a prins bine. La cererea de plată III sunt anumite reforme complicate. Voi fi în misiune până pe data de 19 mai, iar unul dintre subiectele pe care îl vom discuta este și cel al pensiilor speciale, e de datoria Ministerului Proiectelor Europene să fie cât mai bine documentat, iar rostul nostru este ca să aducem banii în țară”, a precizat Marcel Boloş.

Citeşte şi: Oamenii puternici din China joacă dur! Nu vor să piardă locul câștigătorului, așa că se pun la curent și cu producția de baterii electrice și intră pe teritoriul Europei

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult