- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Curs valutar, luni, 15 ianuarie 2024. Principalele valute internaționale s-au apreciat în fața leului românesc

15 Jan, 14:48 • Adrian Popovici
Curs valutar, luni, 15 ianuarie 2024. Principalele valute internaționale se apreciază în fața leului românesc, fiind tot mai aproape să recupereze avansul pe care l-au pierdut în primele zile ale anului.
Curs valutar, luni, 15 ianuarie 2024. Principalele valute internaționale s-au apreciat în fața leului românesc

BNR transmite zilnic, de luni până vineri, la ora 13:00, cursul valutar al celor mai importante monede de circulație internațională: euro, dolar, franc elvețian și liră sterlină. Află cum evoluează astăzi  principalele monede internaționale de pe piața din România la banca centrală, dar și la casele de schimb valutar.

Noile cifre pentru cursul valutar au fost făcute publice după ședința la care au participat specialiștii Băncii Naționale a României. Principalele monede internaționale pe care le tranzacționează românii sunt: euro, dolarul american, lira sterlină și francul elvețian, acestora li se mai adaugă și aurul. În plus, în acest articol aflați și detalii legate de cursul valutar al leului românesc cu leva bulgărească, grivna ucraineană și leul moldovenesc.

Citește și: ROBOR 12 ianuarie. BNR anunță ce se întâmplă cu creditele în lei la final de săptămână

Curs valutar pentru aur

Astăzi cursul valutar pentru aur a ajuns la 300,1576 lei, o creștere de 2,0559 unități față de ședința precedentă de tranzacționare. După cum arată datele Băncii Naționale a României, aurul se apreciază constant de pe 11 ianuarie, apropiindu-se tot mai mult de maximul ultimelor 12 luni atunci când un gram se tranzacționa cu 300.6218 lei.

Curs valutar euro – leu românesc

Luni, 15 ianuarie, moneda unică europeană a avut un curs valutar de 4,9736 lei, o creștere de 0,0005 unități față de ședința de vineri. După cum arată evoluția din ultima lună, euro recuperează avansul pe care la pierdut în primele zile ale anului și care a atins un minim pe 9 ianuarie.

Curs valutar dolar american – leu românesc

Dolarul american marchează două zile de apreciere în fața monedei naționale, câștigând 0,0005 unități luni și 0,0008 unități luni, respectiv vineri. La fel ca și euro, dolarul recuperează pierderile suferite în primele zile ale acestui an.

Cursul valutar franc elvețian – leu

Această monedă are una dintre cele mai solide aprecieri din această ședință de tranzacționare, reușind să crească cu 0,0080 unități în fața leului românesc, ajungând la un nivel de 5,3231 lei. La fel ca euro și dolar, francul recuperează pierderile din primele 2 săptămâni ale lunii ianuarie, asta după ce a suferit o scădere abruptă.

Curs valutar
Curs valutar

Curs valutar leva bulgărească – leu

Datele BNR indică faptul că în prima ședință de tranzacționare din această săptămână, leva bulgărească s-a oprit la 2,5429 lei, o creștere de 0,0002 unități față de vineri, 12 ianuarie.

Cursul grivna  ucraineană – leul românesc

Moneda națională a Ucrainei a înregistrat o creștere de 0,0002 unități astăzi, ajungând la 0,1201 lei, menținându-și trendul ascendent din ultimele ședințe de tranzacționare.

Curs valutar leul moldovenesc – leu românesc

Moneda vecinilor de peste Prut a avut parte de o creștere de 0,0011 RON, stabilizându-se la 0,2562 lei românești pentru fiecare leu moldovenesc. În acest fel, marchează o ușoară revenire după ce a pierdut avans în mod constant de la începutul anului.

Te-ar putea interesa și: Ședință de politică monetară la BNR. Analiștii cred că dobânda cheie va rămâne la 7%. Când s-ar putea ieftini creditele