- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 12 ianuarie. BNR anunță ce se întâmplă cu creditele în lei la final de săptămână

12 Jan, 11:10 • Bumbeneci Diana
Banca Națională a României anunță ROBOR 12 ianuarie. Iată ce se întâmplă vineri cu ratele mai multor români.
ROBOR 12 ianuarie. BNR anunță ce se întâmplă cu creditele în lei la final de săptămână

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,18%, anunță Banca Națională a României. Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,22%.

ROBOR 12 ianuarie

Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut de la 5,94% la 5,96%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile din România își împrumută resursele financiare între ele în lei. Este utilizată ca referință pentru stabilirea dobânzilor la împrumuturile cu dobândă variabilă în lei. ROBOR se actualizează zilnic și este influențat de condițiile de pe piața interbancară.

Ai mai putea citi: „Comoara” de 7 miliarde de euro pusă în joc pentru 100.000 de români. Anunțul AFIR

ROBOR 12 ianuarie
ROBOR 12 ianuarie

IRCC (Indicele Robor la 3 luni) este unul dintre indicii ROBOR, utilizat în special pentru calculul dobânzilor la creditele cu dobândă variabilă pe termen scurt, având o perioadă de referință de 3 luni. Acesta reflectă costurile de împrumut pentru băncile românești pe o perioadă de 3 luni.

IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

Vezi și: Calcule. Ce salariu ar trebui să ai dacă vrei să cumperi un apartament cu 2 sau 3 camere în rate

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult