- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Declarația unică 2024. Cine trebuie neapărat să depună formularul până la 27 mai

08 Apr, 15:08 • Andrei Alina
Anumite persoanele fizice trebuie să depună până la 27 mai declarația unică 2024 pentru a achita ulterior contribuția la sănătate (CASS). Impozitul pe venit se reține la sursă de către compania care plătește dividendele. Astfel, acolo unde e cazul, veniturile din dividende din 2023 trebuie declarate până la 27 mai 2024, prin declarația unică (formularul 212), și tot până atunci trebuie plătit și CASS-ul.
Declarația unică 2024. Cine trebuie neapărat să depună formularul până la 27 mai
Codul fiscal 2024 prevede că o persoană juridică română care plăteşte dividende către o persoană juridică română sau către acţionari persoane fizice române are obligaţia să calculeze, să reţină, să declare şi să plătească către bugetul de stat impozitul reţinut la sursă, în valoare de 8% din sumă.

Declarația unică 2024. Cine trebuie neapărat să depună formularul până la 27 mai

În privința CASS-ului, lucrurile stau diferit. În cazul persoanelor fizice care realizează cumulat venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, asociere cu o persoană juridică, cedarea folosinței bunurilor, activități agricole, silvicultură, piscicultură, investiții, alte surse, din 2023 s-a modificat baza de calcul a CASS (10%), aceasta fiind reprezentată de:

  • nivelul a șase salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între șase și 12 salarii minime brute pe țară;
  • nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice, în cazul veniturilor cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară,
  • nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe țară, potrivit avocatnet.ro.

Pentru dividende, CASS se plătește de către persoana fizică care le încasează. Prin urmare, dacă în 2023 s-a atins pragul minim amintit, atunci persoana fizică care a obținut dividende trebuie să depună declarația unică până la 27 mai 2024 și să achite CASS.

Citește și: Suprataxarea la part time: Și în 2024 se plătesc CAS și CASS ca pentru un salariu minim de 3.100 lei