- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu, anunț de ultim moment pentru românii cu boli cronice. Ce se întâmplă cu impozitul de 10% pentru CASS

08 Apr, 13:27 • Adrian Popovici
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că şi bolnavii cronici vor fi scutiţi de la plata contribuţiilor sociale pentru concediile medicale, el precizând că Guvernul a luat o decizie rapidă în acest sens.
Marcel Ciolacu, anunț de ultim moment pentru românii cu boli cronice. Ce se întâmplă cu impozitul de 10% pentru CASS

Marcel Ciolacu a declarat că bolnavii cronici vor fi scutiţi de la plata contribuţiilor sociale pentru concediile medicale. După cum a explicat acesta, decizia aceasta a fost luată de către executivul pe care îl conduce și asta deoarece parlamentul încă nu a reușit să ajungă la un consens în privinața unui act legislativ care să reglementeze acest lucru, transmite News.ro.

Cu toate acestea, Marcel Ciolacu a reluat discursul legat de concediile medicale acordate în mod fraudulos, explicând faptul că nu este de acord ca statul român să fie obligat să plătească medicamente compensate dacă o persoană a „răcit şi stă acasă”, explicând faptul că cheltuielile cu concediile medicale au ajuns deja la 6 miliarde de lei.

„Să dau şi medicamente compensate pentru tuse şi junghiuri, să plătesc absolut tot şi să suport eu, statul român, la această dimensiune de 6 miliarde de an concedii medicale, nu o să o fac”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu. sursă: Gov.ro
Marcel Ciolacu. sursă: Gov.ro

Marcel Ciolacu nu renunţă la impozitarea suplimentară a concediilor medicale. În această săptămână, Parlamentul va da votul final

Ce spune Marcel Ciolacu despre scutirea bolnavilor cronici de CASS

Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat luni despre posibilitatea ca guvernul să decidă o scutire a bolnavilor cronici de plata impozitului de 10% pe CASS pentru concediile medicale.

„În primul rând, CASS plătim cu toţii, şi medicii, şi dvs, toată, lumea, oriunde în lumea asta. Nu poţi să ţii sistemul de sănătate fără contribuţia pe sănătate. Nu e o taxă introdusă nici de Ciolacu, de când e un stat modern, în lume, a introdus o taxă în ceea ce priveşte sănătate. Am luat o decizie în Guvern şi am exceptat pe această taxă, cu alte cuvinte, cel aflat în concediu medical pentru maternitate, pentru faptul că are copilul bolnav, pentru boli cronice, pentru cancer, va avea un venit suplimentar cu această taxă de 10%”, a explicat Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a explicat și de ce bolnavii cronici nu au fost incluși în ordonanța emisă de cabinetul său: „Ba da, urmează (..). Am luat o decizie rapidă, pentru că se tot întârzia a se interveni în Parlament pe acest act normativ şi am luat o decizie, nu sunt probleme în ceea ce priveşte bolnavii cronici”.

„A venit pandemia, s-a suplimentat cu vreo 570 de milioane concediile medicale decontate de Casă. Ne-am trezit într-un sistem în care avem 6 miliarde concedii medicale. Dacă ne uităm pe statistici, suntem cel mai bolnav popor din lume la asemenea dimensiuni. Dacă doriţi ca eu să dau venituri mai mari celui care, cu voia sau fără voia lui a răcit şi stă 5 zile acasă, nu o să o fac. Să încurajez ca cel care e răcit şi stă acasă să primească cu 10% mai mult decât cel care este la serviciu, nu am să o fac”, a subliniat premierul.

Citește și: Taxa pe concediile medicale stârnește noi discuții. Marcel Boloș: „Nu e taxă, e contribuție la Sănătate!”