- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Europa riscă să intre în recesiune în 2023, avertizează una dintre cele mai mari bănci din lume

14 Nov, 20:45 • Russo George
Analiştii prestigioasei bănci de investiţii Morgan Stanley sunt de părere că economia SUA ar putea scăpa de recesiune în anul 2023, dar după aceleaşi previziuni se pare că zona euro şi Marea Britanie nu vor avea acelaşi noroc şi ar putea trece printr-o perioadă economică dificilă.
Europa riscă să intre în recesiune în 2023, avertizează una dintre cele mai mari bănci din lume

Pe lângă economiile occidentale, economiile asiatice ar putea fi ajutate de o revenire în forţă a Chinei, care în ultimii trei ani a închis mare parte din capacităţile de producţie din pricina pandemiei, au mai adăugat analiştii Morgan Stanley.

„Riscurile sunt orientate în jos”, se precizează în acest raport, conform căruia economia mondială va înregistra anul viitor un avans de 2,2%, mai puţin decât cea mai recentă prognoza de creştere a Fondului Monetar Internaţional, conform căreia PIB-ul Mondial va înregistra anul viitor un avans de 2,7%.

Analiştii de la Morgan Stanley prognozează pentru 2023 o diferenţă semnificativă între economiile dezvoltate „în sau aproape de recesiune”, în timp ce economiile emergente ar urma să înregistreze o „revenire modestă”, dar cu toate acestea relansarea globală ar pute să rămână evazivă, relatează Agerpres.

Previziunile arată că economia chineză va creşte cu 5% în 2023, depăşind ritmul mediu de creştere de 3,7% aşteptat pentru ansamblul pieţelor emergente, în timp ce grupul primelor 10 state dezvoltate ar urma să înregistreze un avans de doar 0,3%.

Citeşte şi: Mugur Isărescu, atac dur la adresa românilor care au rate la bănci: ”Nimeni nu a luat credite, în România, cu pistolul la tâmplă”

Băncile centrale din întreaga lume au majorat dobânzile în acest an pentru a contracara o inflaţie accelerată, iar în cazul SUA, analiştii de la Morgan Stanley prognozează că Rezerva Federală va continua să majoreze costul creditului în 2023 pe măsură ce inflaţia va rămâne la un nivel ridicat după ce va atinge vârful în ultimul trimestru al acestui an.

„Economia americană va evita, la limită, recesiunea în 2023 dar aterizarea nu se va resimţi ca fiind una lină deoarece ritmul de crearea de noi locuri de muncă va încetini semnificativ iar rata şomajului va continua să crească. Efectul cumulat al înăspririi politicii monetare în 2023 se va răsfrânge şi în 2024, rezultând doi ani de creştere foarte modestă”, se arată în raportul Morgan Stanley.

Şi la nivel global, vârful de inflaţie ar urma să fie atins în cursul trimestrului patru, susţin analiştii de la Morgan Stanley iar dezinflaţia va fi tema principală a anului următor.

Citeşte şi: Veste uriaşă pentru fermierii români. Decizie de ultimă oră luată de Petre Daea pentru finalul anului 2022