- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Mugur Isărescu, atac dur la adresa românilor care au rate la bănci: ”Nimeni nu a luat credite, în România, cu pistolul la tâmplă”

14 Nov, 13:48 • Cornel Ghimeșan
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, i-a atacat dur pe românii care au rate la bănci. "Nimeni nu a luat, în România, credit cu pistolul la tâmplă", a spus Isărescu după ce a fost întrebat la ce să se aştepte românii care au datorii la bănci.
Mugur Isărescu, atac dur la adresa românilor care au rate la bănci: ”Nimeni nu a luat credite, în România, cu pistolul la tâmplă”

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a vorbit luni, despre despre dublarea ratelor românilor care au luat credite imobiliare după creşterea ROBOR. Întrebat ce trebuie să facă românii care s-au trezit cu ratele dublate la creditele bancare în ultimul an, Mugur Isărescu a răspuns că „nu există soluție generală decât dacă am fi sărit calul cu rata de politică monetară, dacă ne-am fi dus spre 11-14%”.

Citește și Isărescu prezintă raportul trimestrial asupra inflației în 2022. „Inflația a continuat să crească și acesta este un lucru nefericit, dar comparativ cu alte țări europene suntem pe poziția a zecea”

„În mod normal, fiecare trebuie să-și facă niște calcule. Nu există soluție generală decât dacă am fi sărit calul cu rata de politică monetară, dacă ne-am fi dus spre 11-14%. Fiecare să-și facă calculele cum crede de cuviință”, a spus Mugur Isărescu.

Mai mult, Isărescu a afirmat că „mai e un lucru, pe care l-a comunicat Banca Națională a României” şi anume că „nu oricine poate să ia credit imobiliar”.

„Avem normele pe care le-am introdus, au fost discutate, s-a plâns, normele de creditare care nu lasă pe oricine să ia un credit. Se calculează și un factor de risc, majorarea dobânzii. Toate aceste forme există, sunt în vigoare și ele micșorează riscul ca cei care nu au putere financiară să ajungă în situația unor credite neperformante, ceea ce ar afecta și situația lor, și situația socială a țării, dar și situația sistemului bancar”, a mai spus guvernatorul BNR.

Șeful BNR le-a transmis românilor  care au rate la bănci că „nimeni nu a luat credit, în România, cu pistolul la tâmplă”.

Citește și Mugur Isărescu face investiții păguboase. Guvernatorul BNR a pierdut din investiția în titluri de stat din 2021

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult