- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Fermierii români vor încasa mai mulți bani decât anul trecut din subvențiile APIA

03 Oct, 23:37 • Russo George
Subvențiile APIA acordate fermierilor români se calculează în euro, dar România nefiind în zona euro, acestea se transformă în lei la un curs stabilit de Banca Centrală Europeană.
Fermierii români vor încasa mai mulți bani decât anul trecut din subvențiile APIA

Astfel, conform regulamentelor europene, pentru achitarea subvențiilor, aici intrând și cele acordate de APIA, se aplică cel mai recent curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie a anului de cerere, curs ce este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

BCE a stabilit vineri, 29 septembrie, ultimul curs valutar înaintea intrării în octombrie, deci cursul de referință după care se vor achita plățile directe în agricultură.

Pentru fiecare euro din plățile directe, fermierii români vor încasa în conturi echivalentul a 4,9735 lei, potrivit Agrointel. Subvențiile APIA de anul trecut s-au plătit la un curs de 4,9490 lei pentru un euro.

În aparență și de facto, fermierii românii vor câștiga astfel mai mulți bani din subvenții, dar, de fapt, acesta este un semn al devalorizării monedei naționale față de euro, care nu este un semn bun pentru economia românească.

Fermierii români nu știu încă ce sume vor încasa pentru subvențiile APIA din acest an

Planul Național Strategic a stabilit o serie de cuantumuri, dar acestea sunt estimative, maxime și minime. Este nevoie de o hotărâre de guvern care să stabilească exact cuantumurile primele scheme de plăți directe, cele din care urmează să fie achitată și prima tranșă, avansul APIA, din 16 octombrie.

Avansul APIA se va achita fermierilor la un nivel de 70% din cuantumul stabilit pentru plățile directe și la 85% pentru plățile compensatorii.

Prima tranșă din subvenții se autorizează în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie, iar din decembrie este demarată plata finală, cu termen de finalizare data de 30 iunie anul viitor pentru anul de cerere în curs.

Citește și: Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor. Casa Națională de Pensii Publice a făcut anunțul: „A avut loc un proces de evaluare a legislației”