- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor. Casa Națională de Pensii Publice a făcut anunțul: „A avut loc un proces de evaluare a legislației”

03 Oct, 21:21 • stefan.vlad
Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor. Pensionarii din România așteaptă deja de câțiva ani ca pensiile să fie recalculate, conform promisiunilor guvernanților, însă acest lucru nu se va putea produce decât după ce toate dosarele vor fi evaluate. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a spus în ce stadiu se află procedura de evaluare a dosarelor.
Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor. Casa Națională de Pensii Publice a făcut anunțul: A avut loc un proces de evaluare a legislației

Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor. Conform răspunsului oficial al CNPP, procedura de evaluare în vederea recalculării pensiilor din sistemul public a fost reglementată prin Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nr.108/28.01.2021.

Citește și: Pensiile milioanelor de seniori, în mâinile FMI. Anunț de ultimă oră

Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor

Operațiunea constă în realizarea unei baze de date complexă, fiabilă, eficientă, constituită pe baza informațiilor colectate din sursele în format electronic și/sau letric existente la nivelul caselor teritoriale de pensii.

Atât din punct de vedere numeric, dar și din punct de vedere al tipului și valorii drepturilor acordate în sistemul public de pensii, baza de date de plată a dosarelor de pensie este în permanentă actualizare urmare a: intrărilor noi în drepturi (înscrieri noi la pensie), a modificărilor drepturilor de pensie, a ieșirilor din plată (suspendări drepturi, încetări din plată), alte modificări. 

Indiferent de tipul unei actualizări, la momentul operării acesteia asupra dosarului de pensie în cauză, are loc efectuarea eligibilității, efectuarea calculelor de punctaje și stagii și/sau salvarea setului de date deja existent”, este răspunsul celor de la CNPP, pentru DCbusiness.ro.

Casa Națională de Pensii Publice mai spune că până în prezent au fost evaluate 4.050.000 dosare. În paralel, a avut loc un proces de evaluare a legislației astfel încât să fie identificate măsuri de natură să elimine inechitățile din sistem și să asigure sustenabilitatea financiară a sistemului public de pensii.

Având în vedere că, în această perioadă, CNPP se află pe finalul procesului de evaluare a dosarelor în vederea recalculării pensiilor și, totodată are loc finalizarea proiectului de lege privind reforma sistemului public de pensii, considerăm că nu putem face precizări referitoare la etapa de recalculare a drepturilor de pensie.

Instituția noastră aduce întotdeauna la cunoștința beneficiarilor sistemului public de pensii toate modificările legislative care intră în domeniul său de competență, după publicarea acestora în monitorul oficial”, a mai precizat CNPP.