- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Guvernul plănuieşte o nouă scumpire a carburanţilor. Tutunul, alcoolul şi băuturile cu mult zahăr vor fi şi ele afectate de noua măsură

12 Sep, 15:41 • Russo George
Executivul pregăteşte în continuare măsuri fiscale prin care să acopere gaura de 45 de miliarde de lei din buget, iar un proiect în acest sens prevede creşterea, de la 1 ianuarie 2024 a accizei pentru carburanţi, tutun, alcool şi băuturile bogate în zahăr.
Guvernul plănuieşte o nouă scumpire a carburanţilor. Tutunul, alcoolul şi băuturile cu mult zahăr vor fi şi ele afectate de noua măsură

Pentru carburanţi, acciza urmează să se actualizeze cu rata inflaţiei, care are o medie de 14%. În aceste condiţii, prețul carburanţilor ar putea creşte cu până la 30 de bani pe litru, dar, de asemenea, va depinde şi de marja de profit și de prețul materiei prime.

Aşadar, pentru un plin de motorină standard, am plăti cu aproximativ 15 lei mai mult.

Totul vine în contextul în care preţul mediu al unui litru de carburant a crescut cu 5% faţă de luna trecută, atunci când pentru 50 de litri plăteam cu 18 lei mai puţin pe combustibil.

Cum afectează creşterea preţului carburanţilor economia

Iar specialiştii avertizează că toate aceste creşteri de preţ afectează în mod direct preţul produselor şi serviciilor, inclusiv al alimentelor.

Acest lucru este îngrijorător pentru că, în România, transportul comercial se face, în cele mai multe dintre cazuri, pe cale rutieră.

Astfel că documentul obţinut de Antena 3 prevede şi introducerea unei noi accize pe băuturile îndulcite cu un conţinut de zahăr.

Citeşte şi: Scad salariile românilor. Domeniul unde venitul lunar rămâne peste 10.000 de lei DOCUMENT

În plus, accizele pentru tutun şi alcool se vor mări cu 10%.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că săptămâna aceasta vor fi publicate în transparenţă publică, pe site-ul Guvernului, măsurile fiscale pe care urmează să îşi asume răspunderea în Parlament.

El a mai precizat că a fost o propunere în coaliţia de guvernare ca tichetele de masă să fie acordate în bani. „Nu vorbim de voucherele de vacanţă, acelea vor fi emise şi vom încerca prin Poşta Română, vedem, prin sistemul public”, a completat el.

„După ce ieşim cu ele în transparenţă. Cred că săptămâna aceasta vor fi ridicate pe site-ul Guvernului, în transparenţă. Apoi îşi iau avizele prin şedinţa de Guvern, apoi sunt înaintate Parlamentului. Procedura e o săptămână, două. Nu o să fie nimic ascuns. Am mai auzit că vreau să îmi facă cineva o moţiune de cenzură, dar de fapt e o şmecherie, că nimeni să nu ştie ce e acolo. Fals! Vor fi şi zile pentru amendamente”, a explicat Marcel Ciolacu, întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, când îşi va asuma răspunderea în Parlament pe măsurile fiscale.

Citeşte şi: Eurobarometru: 86% dintre europeni consideră că depozitele de gaze ar trebui umplute pentru a evita riscul de penurie la iarnă