- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Scad salariile românilor. Domeniul unde venitul lunar rămâne peste 10.000 de lei DOCUMENT

12 Sep, 11:26 • Dobran Viorel
Salariile românilor au scăuzut uşor în a doua lună de vară, anunţă INS. Astfel, câştigul salarial mediu net a scăzut uşor în luna iulie, la 4.565 de lei, faţă de luna iunie. Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei.
Scad salariile românilor. Domeniul unde venitul lunar rămâne peste 10.000 de lei DOCUMENT
Salariile românilor suferă modificări de la o lună la alta. Confrom INS, câştigul salarial mediu net s-a ridicat în luna iulie la 4.565 de lei, în scădere cu 35 lei (-0,8%) faţă de luna iunie 2023, arată datele publicate marţi

În luna iulie 2023, câştigul salarial mediu brut a fost 7.317 lei, cu 47 lei (-0,6%) mai mic decât în luna iunie 2023. Câştigul salarial mediu net a fost 4.565 lei, în scădere cu 35 lei (-0,8%) faţă de luna iunie 2023. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (10.584 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.546 lei)”, arată datele INS.

Salariile românilor au crescut cu 14,8% faţă de anul anterior

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 14,8%. Indicele câştigului salarial real a fost 104,9% în luna iulie 2023 faţă de luna iulie 2022. Indicele câştigului salarial real a fost 99,1% în luna iulie 2023 faţă de luna iunie 2023.

Vești crunte pentru angajații români! Salariile vor fi tăiate cu 780 de lei

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 232,6%, cu 2,1 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna iunie 2023.

Salariile românilor
Salariile românilor

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparaţie (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei.

Salariile românilor: Iulie 2023 comparativ cu Iunie 2023

În luna iulie 2023, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat, în aproape egală măsură, atât scăderi, cât şi creşteri faţă de luna precedentă. Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna iunie 2023 au fost cauzate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Salariile angajaților din sistemul privat de învățământ. Între 3.000 și 4.500 de lei pentru o educatoare şi 5.000-8.000 lei pentru un profesor de gimnaziu

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 14,6% în activităţi de editare, cu 13,1% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, respectiv cu 11,4% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură); între 4,5% şi 11% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, alte activităţi extractive; între 2% şi 4% în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), activităţi de spectacole, culturale şi recreative, telecomunicaţii, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice.

Evoluţia indicilor preţurilor de consum şi a indicilor câştigurilor salariale medii nete, în perioada iulie 2021 – iulie 2023, Sursa: INS

Salariile românilor vs preţuri

Salariile românilor: venituri mai mici în Educaţie din cauza bonusurilor acordate anterior

Creşterile câştigului salarial mediu

net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), dar şi de realizările de producţie ori încasările mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 11,8% în transporturi aeriene; între 5,5% şi 7% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de servicii anexe extracţiei, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor; între 1,5% şi 3% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, fabricarea altor mijloace de transport, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, transporturi pe apă, fabricarea produselor textile, captarea, tratarea şi distribuţia apei.

cs07r23

În sectorul bugetar, în luna iulie 2023, câştigul salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă în învăţământ (-3%, în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare în lunile precedente, precum şi a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare), ȋn administraţia publică (-0,6%), respectiv ȋn sănătate şi asistenţă socială (-0,5%).