- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Guvernul vrea să interzică plata cu „bani gheaţă” dacă suma depăşeşte 1.000 de lei/zi

26 Sep, 12:52 • Dobran Viorel
Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de lege care reduce drastic limita maximă a sumei pe care o pot plăti în numerar categorii precum PFA-uri sau persoanele juridice.
Guvernul vrea să interzică plata cu bani gheaţă dacă suma depăşeşte 1.000 de lei/zi

Guvernul vrea să fiscalizeze tot pentru a mai acoperi din gaura de la buget. Conform proiectului de ajustare fiscală, scade de la 5.000 de lei la 1.000 de lei de persoană suma maximă zilnică pe care o poate plăti în numerar următoarele categorii: persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică de la/către oricare dintre aceste categorii de persoane.

O nouă măsură a Guvernului ar putea lovi milioane de români. Adrian Negrescu, despre limitarea cash: „Nu ține cont”

De asemenea, în magazinele „de tipul cash and carry”, adică în magazinele de tip angro, se poate plăti cu „bani gheață” doar maximum 2.000 de lei/zi, mai prevede proiectul, pentru aceleași categorii menționate mai sus. Pragul actual este de 10.000 de lei.

Tot ce depășește aceste sume trebuie achitat prin card bancar.

Proiectul modifică legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar.

Guvernul restricţionează plățile cu bani cash în toate magazinele cash and carry până în limita a 2.000 de lei

Veste proastă pentru românii care preferă banii cash în locul plăților cu cardul. Plăţile cu cash în toate magazine cash and carry din România vor fi restricţionate în limita a 2.000 de lei.
Potrivit noilor măsuri agreate în Coaliție și publicate astăzi, în magazinele cash & carry, plățile vor putea făcute în limita a 2000 de lei cash, spre deosebire de cum era până acum, când românii puteau cheltui până la 10.000 lei cash.

Guvernul a decis plafoanele la tranzacții:

a) încasări de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană;
b) încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană, potrivit documentului.

Adio plăți în numerar! Plafonul pentru cumpărăturile de la magazinele de tipul cash and carry plătite cash a ajuns de la 10.000 de lei la 2.000 de lei

Guvernul vrea să interzică plata cu "bani gheaţă"

 

„Sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry.

Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot achita facturile cu valori care depășesc plafonul de 1.000 lei, către furnizorii de bunuri și servicii, respectiv de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 1.000 lei/2.000 lei în numerar, suma care depășește acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar”, mai scrie în document.

Măsura a fost luată de guvernanți pentru a combate evaziunea fiscală.