- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O nouă măsură a Guvernului ar putea lovi milioane de români. Adrian Negrescu, despre limitarea cash: „Nu ține cont”

22 Sep, 16:33 • Bumbeneci Diana
O decizie luată în calcul de membrii Guvernului ar putea afecta milioane de români. Analistul economic Adrian Negrescu a oferit noi detalii despre limitarea cash.
O nouă măsură a Guvernului ar putea lovi milioane de români. Adrian Negrescu, despre limitarea cash: „Nu ține cont”

Măsura Guvernului care va afecta peste jumătate din populația României. Adrian Negrescu: „Prevederea din ordonanţa austerităţii încalcă libertățile fundamentale ale omului”

O nouă măsură a Guvernului ar putea afecta românii

Românii ar putea plăti în curând în numerar produse de cel mult 2.000 lei. Acesta ar fi planul prin care Guvernul să combată evaziunea fiscală, dar nu toată lumea are sau vrea un card bancar. Există însă situația în care un obiect să coste mai mult de 2000 de lei. Ce se va întâmpla în acel moment? Ei bine, economistul Adrian Negrescu încearcă să lămurească situația.

„Singura șansă în condițiile acestei noi legi a austerității este să-ți iei banii cash, să te duci la bancă, să-i pui pe card și cu cardul să te duci la magazinul cash and carry sau la altă unitate de unde vrei să cumperi, la magazin.

Realitatea arată că vor fi limitate incredibil de mult tranzacţiile cash, iar această decizie, din punctul meu de vedere, va afecta cam jumătate din populația României, mai ales pe cei care stau în mediul rural și nu au acces la bancomate sau la POS-uri.

Apropo, numărul bancomatelor în România a scăzut cu 2000 în ultimii ani, iar POS-urile, adică acele terminale de plată unde plătim cu cardul, sunt numai 370.000 față de vreo 800.000 câte ar fi necesare”, a transmis Adrian Negrescu.

Populație români
Populație români

Vezi și: Afacerile lui Dorinel Umbrărescu au depășit miliardul de euro. „Regele Asfaltului” are în derulare și contracte cu CNAIR de aproape cinci miliarde de euro

Adrian Negrescu, despre limitarea cash: „E absurd din punct de vedere economic, nu ține cont de realitățile românești”
Deci, practic, n-avem decât șansa de a strânge banii, de a face o excursie la bancă, la oraș sau la un automat în care să plasăm banii respectivi și cu cardul să mergem să plătim.

E o chestie absurdă din punct de vedere economic, e o chestie menită să reducă evaziunea fiscală, dar care nu ține cont de realitățile românești. Aceasta este marea problemă„, a spus Adrian Negrescu, analist economic, vineri, la Antena 3 CNN.

Mai exact, banii de sub preș nu prea mai au succes în ziua de azi, adică forma aceasta de economisire nu mai este foarte relevantă. Totuşi, sunt români care nu vor card bancar sau ştiu că nu se pot descurca cu el, iar analistul economic a venit cu un sfat pentru ei.

„Să încerce să-și limiteze cheltuielile, pentru că alte lucruri nu au de făcut. Decât, poate, să încerce să-și facă un card, pentru că avem cel mai redus nivel de bancarizare din Europa. Adică avem doar unul din trei români care are card și cont la bancă.

Ai mai putea citi și: Locuințele se scumpesc oficial! Câți bani vor da românii pe case, începând cu 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult