- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Impozitarea bacșișului, un eșec. Cifrele Ministerului de Finanțe arată că statul a colectat doar o treime din ce și-a propus inițial

11 Jan, 20:09 • Adrian Popovici
Impozitarea bacșișului a fost un eșec în 2023, la bugetul statului ajungând doar o treime din ce și-au propus guvernanții când au anunțat această măsură. În plus, datele arată o discrepanță semnificativă între sumele colectate din diferitele zone ale țării.
Impozitarea bacșișului, un eșec. Cifrele Ministerului de Finanțe arată că statul a colectat doar o treime din ce și-a propus inițial

Impozitarea bacșișului se dovedește un eșec pentru statul român și asta după ce Ministerul de Finanțe a anunțat faptul că încasat în acest fel de trei ori mai puţin decât estimase inițial. Mai exact, asta guvernanții sperau să strângă la buget cel puţin 95 de milioane de lei din impozitul introdus la 1 ianuarie 2023, transmite Antena 3 CNN.

Cifrele oficiale indică faptul că impozitarea bacșișului s-a făcut pe cele 300 de milioane de lei declarate oficial anul trecut, ceea ce a dat peste cap planul guvernanților de a strânge 95 de milioane de lei din impozitul introdus la 1 ianuarie 2023.

În urmă cu un an, atunci când a început impozitarea bacșișului, Guvernul se aștepta să strângă într-un an aproximativ 95 de milioane de lei. Conform datelor oferite de ministerul Finanțelor, din ianuarie și până în noiembrie 2023, statul a reușit să acumuleze doar 26 de milioane de lei din impozitarea bacșișului.

Impozitarea bacșișului
Impozitarea bacșișului

Te-ar putea interesa și: CTP ironizează impozitarea bacşişului: „Bacşişul se dă cu hârtii. Dacă pui cardul pe fruntea lăutarului, cade, nu-l ţine scuipatul”

Câți bani s-au strân la buget din impozitarea bacșișului?

În primele șase luni ale anului trecut, statul să strângă doar 6 milioane de lei din impozitarea, iar jumătate din banii încasați proveneau de la impozitele plătite de restaurantele și barurile din Capitală, în timp ce sumele cele mai mici erau cele trimise din județe precum Vaslui, Sălaj sau Tulcea.

Impozitarea bacșișului este un eșec și dacă ne uităm la sumele mici care au ajuns din aceste județe către bugetul de stat. Astfel, sume mici, sub 10.000 de lei au fost plătite ca impozit pe bacșiș, în perioada ianuarie-mai, în 9 județe: Vaslui – 2.583 lei, Sălaj – 3.386 lei, Vrancea – 4.485 lei, Tulcea – 5.407 lei, Satu Mare – 5.819 lei, Ialomița – 5.968 lei, Caraș-Severin – 6.738 lei, Giurgiu – 8.034 lei și Buzău – 8.262 lei. În contrast, se află acele județele cu economie dezvoltată sau destinații turistice, București – 3,24 milioane lei, Cluj – 431.029 lei, Ilfov – 317.253 lei, Constanța – 311.138 lei și Brașov – 251.694 lei.

Trebuie precizat că impozitarea bacșișului a fost stabilită la 10%, iar Guvernul a vrut să o pună în practică încă de anul trecut. Astfel, de la 1 ianuarie 2023, firmele au fost indice clar pe bon sau nota de plată bacșișul.

Această sumă este considerată venituri  cu reținere la sursă, iar odată ce sunt plătite, banii sunt distribuiți de către angajator către angajați. Cei care nu respectă aceste reguli, riscă să primească contravenții cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei.

Citește și: Despre bacșișul lăsat de clienți livratorilor prin aplicație. Câți bani primesc, de fapt, aceștia?