- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

În România, muncitorii din fabrici, construcţii, agricultură sau servicii vor fi mai bine plătiţi decât IT-iştii sau bancherii. Cum s-a ajuns la o asemenea situaţie

23 May, 18:41 • Cornel Ghimeșan
Neglijaţi şi desconsideraţi în ultimii ani, muncitorii din fabrici, construcţii, agricultură sau servicii vor avea cele mai bune salarii în România. Acest lucru devine realitate pentru că deficitul de personal în aceste domenii este uriaş, iar companiile "se vor bate" pe aceşti angajaţi.
În România, muncitorii din fabrici, construcţii, agricultură sau servicii vor fi mai bine plătiţi decât IT-iştii sau bancherii. Cum s-a ajuns la o asemenea situaţie

România are nevoie in următorii 10 ani de peste un milion de muncitori în zona de producţie industrială, in construcţiile de infrastructura publică, în agricultură şi în servicii, susţine Dragos Damian, pentru Ziarul Financiar.

Şi acest aspect a devenit realitate din cauza crizei fără precedent de persoane apte pentru munca fizică.

Astfel în cel mai scurt timp, meseriile care vor fi cel mai bine retribuite în România vor fi cele de electrician, instalator, buldoexcavatorist, faianţer, tractorist, operator, culegător, dar şi  multe altele care necesită muncă fizică.

Citeşte şi S-a votat! Salarii majorate cu 50% pentru angajaţii de la Mediu, transport gratuit pentru funcţionari

Îmbătrânirea populaţiei este o altă cauză care va conduce, în 10 ani, la un deficit de persoane deispuse să practice meserii care presupun muncă fizică.

„Îmbătrânirea populaţiei conduce la aceste situatii critice. În România,  începând din 2035 intră la pensie generaâia celor nascuti începând cu 1967, vreo 3-4 milioane de oameni”, a avertizat specialistul.

Citeşte şi  Cât câştigă un chirurg la stat pentru o operaţie. La privat, veniturile sunt de 10 ori mai mari

Dragoş Damian atrage atenţia că s-a creat o imagine falsă a problemelor reale pe care le are România.

„Trebuie să devenim conştienti că problemele României nu sunt dobanda de referinţa, cursul valutar, IRCC vs ROBOR, deficitele de toate felurile, PNRR, energia verde, roboţii, IA, etc.

Problemele Romaniei sunt cele legate de deficitul de fortă de muncă fizică. Şi este naiv cel care crede că asta se rezolvă prin robotizare si muncitori din Asia”

 

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult