- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

S-a votat! Salarii majorate cu 50% pentru angajaţii de la Mediu, transport gratuit pentru funcţionari

23 May, 14:28 • Dobran Viorel
Parlamentul a votat mai mulți angajați și salarii cu până la 50% mai mari la Administrația Fondului pentru Mediu, în plină grevă a profesorilor care cer majorări de lefuri și după ce Guvernul a adoptat reduceri de cheltuieli.
S-a votat! Salarii majorate cu 50% pentru angajaţii de la Mediu, transport gratuit pentru funcţionari

Salarii mai mari la stat, dar nu pentru profesori. Camera Deputaților a votat, marți, creșterea numărului de angajați și o majorare cu până la 50% a salariului pentru o parte din angajații de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), instituție subordonată Ministerului Mediului. Inițiativa merge acum la promulgare. Salariile mai mari la AFM vin în contextul în care profesorii din toată țara au intrat luni în prima grevă generală din ultimii 18 ani cerând lefuri mai mari, deoarece un profesor debutant primește circa 2.400 lei. Totodată, majorarea vine în contextul în care Guvernul tocmai a luat măsuri de reducere a cheltuielilor, printr-o „ordonanță a austerității”.

Salarii majorate, USR şi AUR au votat împotrivă

Au existat 186 de voturi „pentru”, 90 de voturi „contra” și o abținere. Parlamentarii din coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR și minorități au votat „pentru”, în timp ce USR și AUR au votat „împotrivă”.

Conform proiectului, se majorează numărul de posturi din AFM de la 260 la 350 și cresc salariile pentru angajații implicați în gestionarea Fondului pentru mediu, prin modificări aduse la OUG 125/2022 și adoptate marți în Parlament.

Salarii majorate! Domeniile de activitate cu cele mai mari creșteri salariale

Costul cu cele aproape 100 de posturi în plus și creșterea cu 50% a salariilor este de peste 15 milioane de lei pe an, estima recent USR.

„USR a votat împotriva ordonanței, pentru că PSD și PNL nu fac altceva decât să împartă, din nou, România în două. De o parte avem angajații la stat – dar nu toți, ci pe cei aleși pe sprânceană, pe cei din agenții în special – cărora le dați sporuri de până la 50% din salariu, în ciuda găurii din bugetul de stat. De partea cealaltă avem angajații din economia reală, pe care PSD și PNL i-au cocoșat cu taxele. Au suprataxat munca part-time, au dublat taxele pentru PFA-uri, au distrus regimul IMM-urilor, în loc să reducă taxele pe muncă pentru toată lumea. Zero taxe pe salariul minim ar fi crescut salariile și pentru angajații la stat, și pentru cei de la privat”, declară deputata USR Cristina Prună.

Salarii majorate

Conform unei statistici USR, în ultimul an PSD și PNL au creat peste 18.000 de posturi noi la stat.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede posibilitatea decontării de la 1 ianuarie 2024, prin decizie a Consiliului local, a cheltuielilor de transport funcţionarilor publici şi personalului contractual din aparatul de specialitate al primarilor şi din instituţiile şi serviciile publice de interes local din comune.

S-au înregistrat 185 de voturi „pentru” şi 89 „împotrivă”. Proiectul modifică şi completează Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în sensul acordării posibilităţii autorităţilor administraţiei publice locale din mediul rural de a cuprinde în bugetul local sume destinate decontării cheltuielilor cu efectuarea navetei funcţionarilor publici şi personalului contractual din aparatul de specialitate al primarului.

Sindicatele propun noi salarii pentru profesori. Debutanții să aibă 4.000 de lei, iar cei la final de carieră 7.000

„Pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale ‘Administraţie’ din aparatul de specialitate al primarilor comunelor şi al instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, înfiinţate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea consiliilor locale din comune, posibilitatea decontării contravalorii cheltuielilor de transport între localitatea de domiciliu/reşedinţă şi localitatea unde se află locul de muncă al acestora se stabileşte prin hotărâre a consiliului local”, prevede proiectul.

Stabilirea contravalorii cheltuielilor de transport se va realiza de către ordonatorul de credite, cu încadrarea în cheltuielile de personal prevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat. Modalitatea de decontare a cheltuielilor de transport se va stabili prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Legea urmează să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2024. Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ.