- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Început de săptămână negru pentru românii cu credite. Indicele ROBOR se apropie de pragul psihologic de 8%

10 Oct, 11:56 • Cornel Ghimeșan
Indicele ROBOR pe trei luni este din nou în creștere! Săptămâna începe dramatic pentru românii care au credite, ROBOR se apropie de pragul psihologic de 8%.
Început de săptămână negru pentru românii cu credite. Indicele ROBOR se apropie de pragul psihologic de 8%

Românii cu credite cu dobândă variabilă primesc o nouă veste proastă chiar la începutul săptămânii. Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat luni la 7,99%, în creştere faţă de vineri, când indicele a atins 7,96%. La începutul lunii octombrie, indicele ROBOR la 3 luni era cotat la 7,92%, în timp ce la începutul lunii trecute acesta era cotat la 7,95%.

Alte articole: Marcel Ciolacu trage un semnal de alarmă: Dacă Europa intră în recesiune, România va fi afectată: În acest moment „importăm inflație”

La începutul anului 2022 indicele ROBOR era la 3,02%, iar creşterea lui la nivelul actual a debutat în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022. Acel moment a reprezentat debutul ascensiunii ROBOR la 3 luni a avut un trend abrupt până în ziua de astăzi când era cotat la 7,99%.

Indicele ROBOR îi ingrijorează pe românii cu credite

Început de săptămână negru pentru românii cu credite. Indicele ROBOR se apropie de pragul psihologic de 8%
Început de săptămână negru pentru românii cu credite. ROBOR se apropie de pragul psihologic de 8%

Românii care au credite cu dobândă variabilă se uită îngrijorați la creșterea ratelor, care se modifică aproape de la o zi la alta. Tot luni, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 8,14%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a urcat la 8,29%.

Consiliul de administraţie al BNR, întrunit în şedinţa de miercurea trecută, a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25%, de la 5,50% anterior, începând cu data de 6 octombrie 2022. ROBOR la 3 luni şi la 6 luni, referinţele la creditele cu dobânzi variabile luate de români până în luna mai 2019, săriseră lunile trectue peste 8%, în timp ce în iulie dobânda-cheie era 4,75%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Citește și: Cum procedează vedetele din România ca să plătească facturi mai mici: „Am mai trecut prin asta pe vremea lui Ceauşescu, dar acum condiţiile sunt mult mai aspre”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult