- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Indemnizații tăiate pentru anumite categorii de bugetari. Finanțele au pregătit proiectul

09 May, 15:38 • Andrei Alina
Finanţele vor să modifice modul în care sunt acordate indemnizații angajații care dețin titlul ștințific de doctor. Conform proiectului de Ordonanță pus în dezbatere publică, vor mai încasa acești bani angajaţii care deţin titlul ştiinţific de doctor doar dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţin titlul și valorificarea este trecută în fișa postului.
Indemnizații tăiate pentru anumite categorii de bugetari. Finanțele au pregătit proiectul
Venituri mai mici pentru anumiți angajați la stat. Un proiect de Ordonanţă de Urgență publicat, luni seara, pe site-ul Ministerului Finanţelor, prevede că angajaţii care deţin titlul ştiinţific de doctor vor primi indemnizaţie doar dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţin titlul şi dacă au prevăzute în fişa postului atribuţii care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea este valorificată în mod suplimentar.

„Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor va beneficia de o indemnizaţie pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care se acordă lunar numai dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul şi dacă are prevăzute în fişa postului un set de atribuţii obiective şi cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar”, se arată în proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative publicat, luni seara, pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Citește și: Veniturile record ale angajaților de la BNR. Pe lângă salariu, instituția acordă indemnizații de vacanță și alte beneficii

În prezent, conform legislației, personalul din sectorul bugetar beneficiază de indemnizații lunare pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: deţine titlul ştiinţific de doctor şi îşi desfăşoară activitatea în domeniul în care a obţinut respectivul titlu.

„Indemnizaţia în discuţie face parte din categoria drepturilor salariale suplimentare, iar raţiunea acordării acestei indemnizaţii este încurajarea personalului plătit din fonduri publice de a participa activ în viaţa ştiinţifică, de a-şi perfecţiona cunoştinţele într-un domeniu dat şi de a-şi îmbunătăţi performanţele profesionale la locul de muncă (Decizia CC nr.695/2019)”, se menţionează în Nota de Fundamentare a proiectului, potrivit dcbusiness.ro.