- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Leafa bugetarilor, mai mare decât media salarială din Capitală „Problema esențială – se încurajează nepotismul, obedienţa față de ierarhie și jobul pe viață”

14 Aug, 16:31 • Constantin Cristina
Bugetarii câștigă mai mult decât media salarială din București, unde se concentrează aproape jumătate din businessul țării. Iată cât a ajuns salariul mediu net și salariul mediu net pe economie.
Leafa bugetarilor, mai mare decât media salarială din Capitală „Problema esențială - se încurajează nepotismul, obedienţa față de ierarhie și jobul pe viață”

Salariile medii nete din sistemul de administrație publică și apărare au ajuns la 6.000 de lei net în luna iunie a acestui an, fiind în creștere cu 12% comparativ cu aceeași lună din 2022, potrivit INS.

Citește și: Revolta de la Finanțe le taie bugetarilor din salarii! Ministrul Boloș a anunțat cine sunt românii care pierd 700 de lei din buzunar

Leafa bugetarilor, mai mare decât media salarială din Capitală „Problema esențială – se încurajează nepotismul, obedienţa față de ierarhie și jobul pe viață”

De reținut că salariul mediu net pe economie a ajuns la 4.600 de lei în iunie 2023. Doar șase industrii dintre cele 19 din România au salarii medii nete mai mari de 6.000 de lei net. Mai mult, bugetarii primesc pe lângă salariu în plus și sporuri și vouchere de vacanță și zile libere cu care să lege alte zile libere.

Spre deosebire de angajații care muncesc în industrii indiferent de zi, de sărbătorile legale și câștigă între 2.550 și 4.600 de lei.

Bugetari
Bugetari

„Problema esenţială rămâne modul în care statul înţelege să nu încurajeze şi recompenseze performanţa salariaţilor săi, astfel că încurajează nepotismul, obedienţa faţă de ierarhie şi jobul pe viaţă în sistem”.

Săptămâna trecută, bugetarii din sistemul de Finanțe au protestat după ce printre măsurile propuse de guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare sunt și unele prevederi legate de salarizarea angajaților din sistemul de stat.

Astfel, câteva mii de angajați din structurile Ministerului de Finanţe din toată țara au intrat joi în grevă spontană. Liderii sindicali spun că măsurile ar aduce o reducere salarială de circa 700 de lei unui angajat şi la pierderea de anumite posturi şi de sporuri, a informat sursa citată.

Alte articole: Salariile pentru milioane de români riscă să fie blocate! Marcel Boloș: „Nu vreau să mă gândesc la așa ceva!”