- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salariile pentru milioane de români riscă să fie blocate! Marcel Boloș: „Nu vreau să mă gândesc la așa ceva!”

11 Aug, 10:20 • Bumbeneci Diana
Milioane de bugetari ar putea rămâne fără salarii în România. Marcel Boloș explică cel mai negru scenariu luat în calcul.
Salariile pentru milioane de români riscă să fie blocate! Marcel Boloș: „Nu vreau să mă gândesc la așa ceva!”

Marcel Boloș are câteva dubii cu privire la viitoarea remunerație a  românilor și speră ca plata salariilor bugetarilor să fie făcută la timp.  Conform oficialului, există șanse mari ca aceștia să își primească banii cu întârziere luna aceasta.

Salariile ar putea intra mai târziu pentru milioane de români

Se ia în calcul și azi un protest de amploare la ministerul Finanțelor. Ordonanța de Urgență pentru „disciplină economico-financiară” pregătită de Guvernul condus de Marcel Ciolacu a dus la un scandal fără precedent în ministerul condus de Marcel Boloș.

Angajații au oprit activitatea și au mers la ușa ministrului pentru a lămuri situația. Au cerut demisia ministrului şi amenință cu blocaje în toată țara. Oamenii sunt revoltați că ar urma să piardă bani, tichete de vacanță, dar şi funcțiile de conducere.

Astăzi s-ar organiza proteste masive și la Trezorerie. Asta înseamnă că plata salariilor bugetarilor ar putea fi blocată până miercuri, deoarece luni și marți bugetarii sunt liberi în contextul minivacanței cu ocazia sărbătorii ”Adormirea Maicii Domnului”.

„Nu vreau să mă gândesc la așa ceva”

Ministrul Finanțelor speră, însă, că acest lucru nu se va întâmpla.

„14.300 de plăți se vor face în cursul zilei de astăzi, peste 5 miliarde de lei vor fi plățile. Nu este de dorit acest lucru (ca plățile să întârzie din cauza suspendării activității instituțiilor, n.red.). Trebuie să ne gândim ca de activitatea Trezoreriei depinde toată activitatea și plățile de salarii la toți bugetarii. Nu vreau să mă gândesc la așa ceva, îndemn la calm și sper să putem să punem în aplicare ceea ce am discutat ieri”, a declarat Marcel Boloș.

Totul a început de joi, moment în care mii de angajați de la Ministerul de Finanțe și din țară au ieșit din birouri și nu au mai vrut să muncească. Aceștia vor să se modifice Ordonanța Guvernului.

„Este o formă de grevă spontană pe care colegii noștri au adoptat-o deja. Nu este controlabilă de sindicat. Noi voiam să pornim pe 22 (august a.c.) aceeași acțiune de protest, dar între timp, colegii noștri s-au supărat şi mai tare şi au ieșit în forme spontane.

Să vedem cum le controlează Guvernul pe care l-am anunțat. (…) Din ce știu acum, la prima mână, la nivel național, sunt vreo 15.000 de persoane la protest”, a declarat, joi, Vasile Marica, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe, la protestul spontan declanșat de angajații din Ministerul de Finanțe.

Marcel Boloș, despre salarii
Marcel Boloș, despre salarii

Blocul Național Sindical informa, ieri, că protestele spontane se vor extinde și la alte unități fiscale din țară. Pe marginea acestui subiect, Liderul Sed Lex, Vasile Marica, spunea că protestul spontan de joi al angajaților Ministerului de Finanțe s-a extins în toată țara. El afirma că este posibil ca guvernul să intre într-un „blocaj financiar foarte puternic”.

„Sunt mari șanse să apară proteste spontane necontrolabile, deoarece s-au acumulat frustrări foarte mari în cadrul Ministerului Finanțelor, nu neapărat legat de voucherele de vacanță sau de bani, ci e legat de sistem, de modul în care sunt tratați oamenii. A venit acum bomboana de pe colivă cu această ordonanță. În momentul în care noi încercam să le spunem că trebuie o grilă de salarizare separată, ne trebuie egalizarea salariilor în sistem, că avem oameni în același birou cu salarii diferite… Acum e un protest spontan care nu e organizat de sindicate. Colegii noștri nici nu vor neapărat să fim pe aici. În țară la ora actuală au început protestele”, spune Vasile Marica.

Liderul Sed Lex spunea că este posibil ca Guvernul să intre într-un „blocaj financiar foarte puternic”.

„Eu nu cred că mâine (vineri – n.r.) va lucra cineva. La ora actuală, la nivel național, din informațiile pe care le am la prima mână, sunt vreo 15.000 de persoane (care protestează – n.r.)”, adăuga Marica.

Vezi și: Ce bugetari nu vor avea loc de muncă. Ministrul Finanțelor explică cum va funcționa mecanismul tăierii posturilor în sistemul bugetar

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult