- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Minerii şi angajaţii din termocentrale vor să iasă la pensie după 20 de ani de muncă. „Stop genocidului social!”

30 Jan, 22:07 • Cornel Ghimeșan
Angajații din termocentrale au protestat, luni, în fața Înaltei Curți de Casație şi Justiție. Oamenii sunt nemulţumiţi de actuala aplicare a Legii 197, privind reducerea vârstei de pensionare pentru mineri și energeticieni.
Minerii şi angajaţii din termocentrale vor să iasă la pensie după 20 de ani de muncă. Stop genocidului social!

Minerii şi angajaţii din termocentrale vor să iasă la pensie după 20 de ani de muncă. La protestau participat mineri de la Complexul Energetic Oltenia și angajați de la toate termocentralele CEO, inclusiv Craiova 2. De asemenea, au venit și mineri și energeticieni din alte zone ale țării, dar afiliați la Federația Energetica. Protestatarii vor să-i convingă pe judecători să modifice o lege pentru a obține reducerea vârstei de pensionare, din cauza riscurilor la care sunt expuși la muncă. Este vorba despre legea 197/2001, care privește reducerea vârstei de pensionare.

Citeşte şi: Vouchere sociale 2023. Când va ajunge prima tranşă a ajutorului pentru alimente la beneficiari. Anunţ de ultimă oră de la Guvern

ÎCCJ judecă recursul în interesul legii făcut de Curtea de Apel Suceava la 6 decembrie 2022, privind aplicarea Legii 197/2001. „Judecați legea în favoarea oamenilor” și „Deblocați Legea 197/2001. Stop genocidului social!”, au fost câteva dintre mesajele afișate pe pancartele oamenilor.

„Un lucru nedrept să dai o lege în România, iar când trebuie să o aplice, Guvernul să-și trimită oamenii în instanțe pentru a aplica această lege”, a spus spune unul dintre protestatari. „Ei resping dosarele pe banda rulanta. Noi putem intelege, e o comanda politica. Surpriza a venit de la instanta de judecata. Instanta la Iasi da castig de cauza la un salariat, la altul ii respinge. Altă instanta dosarul. Curtile de apel, acelasi lucru”, a completat alt miner. „Facem apel la judecatori, la Guvenrul României. Au nevoie de noi, sa nu ne lase pe drumuri la 50 si ceva de ani sa ajungem la somaj. Avem toţi familii”, aspus un alt protestatar.

Citeşte şi: Salarii record de peste 1.000 de euro în România. Meseria pe care tot mai mulți români o caută în ultima perioadă

Minerii cer să iasă mai devreme la pensie, din cauza riscurilor la care sunt expuși la locul de muncă. Medicii avertizează că angajații termocentralelor sun supuși unor riscuri majore, inducția electromagnetică putând declanșa boli neurologice și cardiovasculare. De asemenea, pulberile de cărbune în suspensie provoacă boli pulmonare și cancere în rândul minerilor cu o incidență mai mare decât la restul comunității.

Dacă propunerea lor va fi acceptată, atunci un angajat cu o vechime de cel puțin 20 de ani în domeniul energetic poate ieși la pensie cu 13 ani mai devreme.

 

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult