- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Ministrul Economiei a discutat despre cât de mult pierde România din cauza neapartenenței la Schengen. „Economia românească pierde cel puțin 0,5% din PIB doar din cauza întârzierilor în vamă”

24 Nov, 09:08 • Fundeanu Madalina
Care sunt pierderile cauzate de neapartenența la spațiul Schengen? Ministrul Economiei Ștefan Radu Oprea susține că economia românească pierde cel puțin 0,5% din PIB doar din cauza întârzierilor în vamă.
Ministrul Economiei a discutat despre cât de mult pierde România din cauza neapartenenței la Schengen. „Economia românească pierde cel puțin 0,5% din PIB doar din cauza întârzierilor în vamă”

Ministrul Economiei Ștefan Radu Oprea susține că economia românească pierde cel puțin 0,5% din PIB doar din cauza întârzierilor în vamă, potrivit informațiilor transmise de știripeusre.ro. Acesta a praticipat la o conferință despre viitorul economic al regiunii, în Bulgaria, unde s-a discutat despre accesul în spațiul Schengen.

Pierderile din cauza neapartenenței la spațiul Schengen

Ministrul Ștefan Radu Oprea a participat împreună cu ministrul economiei din Bulgaria, Bogdan Bogdanov, la Conferința despre viitorul economic al regiunii, cu accent asupra costurilor pe care cele două economii le au generate de către neapartenența la spațiul Schengen.

Te-ar mai putea interesa și: Marcel Ciolacu susține decizia de a da în judecată Austria dacă votează, din nou, împotriva aderării României la Spațiul Schengen!

Schengen
Schengen

„Am vorbit despre drepturile și demnitatea pe care cetățenii români și bulgari le merită pentru că din punct de vedere tehnic am îndeplinit toate obligațiile asumate, fapt recunoscut de Comisia Europeană și Parlamentul European.

Dar și despre costurile pe care economia românească le suportă, cel puțin 0,5% din PIB doar din cauza întârzierilor în vamă. Creșterea economică ar putea să fie de 3% din PIB prin investițiile străine nou atrase, prin numărul mai mare de turiști străini sau prin creșterea competitivității companiilor din România”, susține, într-o postare pe Facebook, Ștefan Radu Oprea.

Ministrul Economiei a atras atenția asupra costurilor pe care fiecare cetățean european le plătește pentru că România nu este încă membră a spațiului Schengen.

„Fiecare Dacia Duster sau Sandero, fiecare Ford Puma sunt mai scumpe cu 100 de euro doar din cauza costurilor cu așteptarea în vamă”, susține ministrul.

Acesta a acordat un interviu televiziunii austriece ORF, în care spune că a atras atenția asupra decizilor greșite pe care guvernul de la Viena le-a luat:

„Acest punct de vedere a fost întărit de discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții asociațiilor mediului de afaceri din Austria care se simțeau rușinati de deciziile politice ale guvernului austriac. Acest lucru l-am transmis în Conferință și ambasadoarei austriece din Bulgaria”.

Citește mai multe știri: Noile declarații ale lui Marcel Ciolacu despre banii românilor. Guvernul amână majorarea salariilor! „Ne dorim să le fi făcut pe toate în 4 luni. Nu-s Harry Potter, mă numesc Marcel Ciolacu”