- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Mărirea salariilor, risc inflaţionist. În privinţa pensiilor, să vedem despre ce e vorba. Deocamdată este cam mult zgomot, că se aplică de la anul, că e indexare, că mai vine ceva în plus”

10 Nov, 21:20 • Cornel Ghimeșan
Mărirea salariilor românilor prezintă un risc inflaționist, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Mărirea salariilor, risc inflaţionist. În privinţa pensiilor, să vedem despre ce e vorba. Deocamdată este cam mult zgomot, că se aplică de la anul, că e indexare, că mai vine ceva în plus

În ceea ce privește majorarea pensiilor, șeful BNR a spus că vrea mai întâi să vadă exact despre ce e vorba fiindcă momentan „este cam mult zgomot”.

Citește și Mugur Isărescu confirmă! Reducerea dobânzilor la credite este exclusă!

Întrebat dacă majorările pensiilor și salariilor pot reprezenta factori de presiune în plus pe creșterea inflației anul viitor, Isărescu a afirmat: „O creştere a salariilor, ne-am exprimat, o considerăm un factor inflaţionist, un risc inflaţionist, mai ales dacă depăşeşte un anumit nivel. De regulă, se face comparaţia cu productivitatea. Nu este o comparaţie care se poate face uşor. Dar vom încerca să o dezvoltăm şi noi cu modelele noastre”.

“În ceea ce priveşte pensiile, să vedem despre ce este vorba. Când vom primi programul, ne vom exprima. Deocamdată este cam mult zgomot, că se aplică de la anul, că e indexare, că mai vine ceva în plus”, a declarat Mugur Isărescu.

Citește și Răsturnare de situație! FMI se opune majorării pensiilor din România, susținând că nu sunt bani. „Este necesar ca această componentă a legii să fie reconsiderată”

Isărescu: „Nu vă aşteptati la o scădere a ratei de politică monetară, până nu vedem inflaţia bine în jos”

Guvernatorul BNR a vorbit și despre dobânda de referință de anul viitor și la ce să ne așteptăm.

“Cu dobânda cheie cred că deocamdată nici nu putem să discutăm despre o reducere dacă dumneavoastră sugeraţi că trebuie să reducem. Mă întrebaţi dar pe undeva sugeraţi şi am văzut că se acreditează ideea că uitaţi, nu mai putem. Avem o inflaţie care observaţi ca este mare, este peste rata de politică monetară şi în plus nu este clar că ea se duce în jos.

Pot să mai apară şocuri pe care unele le-am menţionat, altele pot să apară fără să le ştim în prezent, şocuri care să ducă creşterea preţurilor în sus. Eu spun foarte clar nici nu este momentul să discutăm despre eventuală reducere, d-apoi să luăm o decizie. Nu avem ce să discutăm pentru ca creăm anticipaţii, nu le îndeplinim şi toată lumea are de pierdut”, a afirmat guvernatorul BNR.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult