- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Răsturnare de situație! FMI se opune majorării pensiilor din România, susținând că nu sunt bani. „Este necesar ca această componentă a legii să fie reconsiderată”

10 Nov, 19:27 • Fundeanu Madalina
Scandal pe noua lege a pensiilor. Fondul Monetar Internaţional (FMI) se opune majorării pensiilor din România, din cauza faptului că, susțin reprezentanții, nu sunt bani.
Răsturnare de situație! FMI se opune majorării pensiilor din România, susținând că nu sunt bani. „Este necesar ca această componentă a legii să fie reconsiderată”

Fondul Monetar Internaţional se opune majorării pensiilor din România, pe motiv că nu sunt bani. Concret, după ce Guvernul a adoptat cu scandal legea pensiilor, pentru care ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a ameninţat cu demisia, acum, experții FMI recomandă modificarea ei, conform Antena 3 CNN.

Specialiștii FMI recomandă României să modifice noua lege a pensiilor pentru că nu există bani suficienți

Din alt punct de vedere, ministrul Finanțelor susține că avizul pe care l-a emis este unul negativ dacă Guvernul nu își asumă noile ținte de deficit bugetar, eșalonarea majorărilor promise. Ca replică, premierul a anunțat că nu va impune noi taxe în 2024. Potrivit unor surse guvernamentale, Ministerul Muncii a prezentat un impact bugetar mai mic decât cel estimat de Banca Mondială.

pensii
pensii

Te-ar putea interesa și: De interes pentru români. Acestea sunt bonusurile prevăzute în noua Lege a Pensiilor

În avizul emis, Ministerul Finanțelor a atenționat că este necesară creșterea taxării mediului de afaceri și a populației care să aducă un impact bugetar de minim 33 de miliarde de lei, respectiv un impact bugetar minim de 1,8% din PIB începând cu anul 2025.

Ministerul Finanțelor a avertizat și că, începând cu anul 2024, consecința neîncadrării pe o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar duce la riscul de suspendare a fondurilor care nu mai poate fi evitat iar.

Conform informațiilor transmise de Economedia, Fondul Monetar Internațional (FMI) pregătește raportul final în baza articolului IV, după vizita derulată luna trecută în România. În acest raport, reprezentanții FMI vor include și aspecte privitoare la noua lege a pensiilor, după ce aceasta a fost adoptată joi de Guvern.

Raportul va include, conform sursei citate, un paragraf care va sublinia că proiecția prezentată în raport nu include cheltuielile rezultate din aplicarea noii legi a pensiilor, estimate la aproximativ 0,5% din PIB în 2024, și adițional 1% din PIB începând cu 2025.

„Cheltuielile suplimentare implică o traiectorie a deficitului inconsistentă cu consolidarea bugetară și atingerea țintei de 3% din PIB”, arată FMI.

„Este necesar ca această componentă a legii (care implică cheltuieli de asemenea magnitudine) să fie reconsiderată, sau implementarea legii în forma propusă să fie reconsiderată”, susțin reprezentanții Fondului Monetar Internaţional.

Vezi și alte știri: Data limită până la care se mai poate cumpăra vechime în muncă. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul pentru milioane de români