- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Noi sume alocate pentru ajutorarea fermierilor. Din 2024 se dau 460 de euro la hectar

10 Oct, 15:00 • Russo George
Sprijinul cuplat în zootehnie se va mări de anul viitor la un total de 460 de euro/hectar cu o încărcătură de trei vaci UVM pentru cine produce porumb pentru siloz
Noi sume alocate pentru ajutorarea fermierilor. Din 2024 se dau 460 de euro la hectar

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) vrea să lanseze o nouă subvenție pentru producătorii agricoli care au atât producție vegetală, cât și zootehnie. Aceasta ar urma să fie implementată din campania 2024, fiind o plată la hectar pentru porumbul siloz.

Plata suplimentară ar fi în valoare de 260 de euro/hectar

Potrivit ministrului Florin Barbu, această subvenție ar urma să se adreseze fermierilor care pot dovedi că au o încărcătură de 3 bovine pe hectarul de porumb siloz. Plata suplimentară ar fi în valoare de 260 de euro/hectar, ceea ce ar duce suma primită de fermier la un total de aproximativ 460 euro/hectar.

Secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, a declarat că sprijinul cuplat pentru porumbul siloz, prin care fermierii vor putea beneficia de un sprijin total de aproximativ 460 euro/hectar, va fi introdus în 2024. Tot atunci vor avea loc și modificări importante pentru ajutoarele naționale tranzitorii în sectoarele bovin, ovin și caprin.

Citeşte şi: Pensii 2023. Ce se întâmplă cu plata pensiilor în perioada următoare. Marcel Boloș: „Nu se pune problema lipsei de bani. Avem fonduri pentru ca să le putem asigura”

”Acel sprijin cuplat pentru porumbul siloz a fost foarte bine primit, pentru că știm că silozul de porumb este un furaj esențial pentru creșterea bovinelor. De asemenea, modificările pe care urmează să le facem pentru ANT 8 – bovine de carne și ANT 9 – ovine și caprine, pe care vrem să le acordăm, începând cu 2024, pentru juninci care să fie înscrise în registrul genealogic, în controlul oficial al producției, pentru a crește performanțe; la fel pentru ovine și caprine, pentru tineretul acestor specii, înscris în registre și COP, pentru a crește performanța”, a precizat Adrian Pintea într-un interviu acordat jurnalistului Ovidiu Ghinea.

În același timp, MADR pregătește și un program de creditare pentru fermieri, cu dobânda subvenționată de stat.

”Urmează în scurt timp să apară și Creditul Agricol, dar n-am vrut să facem ca în anii anteriori, să scoatem o legislație și pe urmă să mergem la Comisia Europeană pentru aprobare. Noi am luat-o invers, iar săptămânile trecute am avut două deplasări la Bruxelles, unde am vorbit cu reprezentanții Comisiei Europene și ne-am pus de acord, astfel încât știm exact ce avem de făcut ca să-i dăm drumul cât mai repede. Creditul Agricol va apărea cu o dobândă subvenționată de stat, împreună cu fonduri de garantare, astfel încât să le oferim capital de lucru pentru a-și dezvolta afacerile și să-i ajutăm pe cei care sunt în dificultate în momentul de față”, a mai precizat Adrian Pintea pentru Agro TV.

Citeşte şi: Bani GRATIS pentru copii. Cum poți profita de ajutorul financiar de la Guvern