- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bani GRATIS pentru copii. Cum poți profita de ajutorul financiar de la Guvern

10 Oct, 08:41 • Bumbeneci Diana
Guvernul oferă sprijin financiar pentru copii. Este vorba despre programul Junior Centenar care aduce câștiguri extrem de mari,
Bani GRATIS pentru copii. Cum poți profita de ajutorul financiar de la Guvern

Statul

dă bani gratuit pentru copii. După vârsta de 18 ani, tinerii pot beneficia de banii strânși în contul deschis de stat la Trezoreria Sectorului. Există doar o condiție: părinții să depună lunar minim 100 de lei.

Bani gratis pentru copii

Este vorba despre Programul Junior Centenar. Acesta a fost lansat în 2019 şi constă într-un cont deschis automat la Trezoreria Statului cu CNP-ul fiecărui minor. În situația în care părintele, bunicul sau oricare alt apropiat al copilului contribuie cu cel puţin 1200 de lei anual, adică 100 de lei pe lună, la finalul anului statul mai adaugă în cont o primă de 600 de lei şi o dobândă de 3% din soldul contului.

Banii pot fi depuşi la casieriile Trezoreriilor de stat, la poştă sau online, prin virament bancar, menţionând CNP-ul copilului. Mai exact, dacă începem să economisim de la nașterea copilului câte 100 de lei lunar, totalul depunerilor în cont ar fi aproximativ 22.000 de lei, în timp ce suma pe care minorul ar scoate-o la vârsta majoratului, cu bonusuri ar fi aproape 40.000 de lei, deci dublu, cu un randament de 6,2%.

Vezi și: Pensii octombrie 2023. CNPP anunță când vor primi banii toți pensionarii

copii
copii

În cazul unui copil de 10 ani, de exemplu, suma depusă ar fi 9.600 de lei, iar suma pe care o retrage acesta la majorat va fi de aproape 16.000 de lei, deci un randament anual dublu, de 12%, calculează Observator.

După ce au fost depuse sumele la Trezorerie, banii sunt blocați și nu putem beneficia de ei până ce copilul împlinește 18 ani. Textul noii Ordonanțe de Urgență a Guvernului mai face referire la faptul că sumele acumulate pot fi scoase numai dacă minorul este grav bolnav (fără să definească clar ce înseamnă asta) sau dacă intervine decesul. Dacă retragerea banilor are loc mai repede, în cazuri excepționale, suma retrasă va fi cu tot cu dobândă și cu primele calculate și incluse în sumă.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, la 1 ianuarie 2018 erau 3.685.491 de copii cu vârsta între 0 și 17 ani inclusiv. De la începutul anului până la 31 august 2018 s-au născut 123.757 de copii. Asta înseamnă că vorbim despre 3.809.248 de copii.

Ai mai putea citi și: Ei sunt românii care vor primi 2100 de lei la pensie, deși au lucrat peste 35 de ani! Milioane de persoane sunt vizate

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult