- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

OPEC şi-a menţinut previziunile sale de creştere relativ puternică a cererii globale de petrol în 2024

12 Apr, 11:38 • Dobran Viorel
OPEC anticipează o utilizare solidă a combustibililor în lunile de vară şi şi-a menţinut previziunile sale de creştere relativ puternică a cererii globale de petrol în 2024, evidenţiind un decalaj neobişnuit de mare între previziunile privind puterea cererii de petrol, transmite Reuters.
OPEC şi-a menţinut previziunile sale de creştere relativ puternică a cererii globale de petrol în 2024

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol – OPEC a declarat într-un raport lunar că cererea mondială de petrol va creşte cu 2,25 milioane de barili pe zi (bpd) în 2024 şi cu 1,85 milioane bpd în 2025.

Ambele prognoze au rămas neschimbate faţă de luna trecută. O stimulare a creşterii economice ar putea oferi o susţinere suplimentară a preţurilor petrolului, care au crescut la peste 90 de dolari pe baril în acest an din cauza ofertei mai mici şi a războiului din Orientul Mijlociu.

OPEC şi aliaţii săi, cunoscuţi ca OPEC+, au convenit săptămâna trecută să menţină reducerile producţiei de petrol până la sfârşitul lunii iunie.

OPEC anticipează consum mare de petrol în industria aviatică

”În ciuda unor riscuri în scădere, continuarea impulsului observat la începutul anului ar putea duce la un potenţial de creştere suplimentară pentru creşterea economică globală în 2024”, se arată în raport OPEC.

Privind spre vară, când cererea de combustibil creşte sezonier pe măsură ce oamenii călătoresc mai mult, OPEC a spus că cererea globală de combustibil pentru combustibilul pentru avioane va creşte cu 600.000 bpd de la an la an, în al doilea trimestru, pentru benzină cu 400.000 bpd şi motorină cu 200.000 bpd.

Există o împărţire mai mare decât de obicei între cei care prognozează puterea creşterii cererii de petrol în 2024, parţial din cauza diferenţelor în ceea ce priveşte ritmul de tranziţie a lumii către combustibili mai curaţi.

 

Săptămâna aceasta, comerciantul de energie Vitol a declarat că cererea va creşte cu 1,9 milioane bpd în acest an, nu departe de punctul de vedere al OPEC, în timp ce prognozatorul energetic al guvernului SUA şi-a redus previziunile de creştere la 950.000 bpd.

Agenţia Internaţională pentru Energie, care reprezintă ţările industrializate şi estimează că cererea de petrol va atinge vârful până în 2030, vede o expansiune de 1,33 milioane bpd şi urmează să îşi actualizeze cifrele vineri.

Preţul petrolului creşte, pe fondul reducerii producţiei Rusiei, pentru a-şi respecta angajamentele luate la OPEC

OPEC consideră că utilizarea petrolului va continua să crească în următoarele două decenii şi nu a prognozat un vârf. Alianţa OPEC+ a implementat o serie de reduceri de producţie de la sfârşitul anului 2022, pentru a sprijini piaţa.

O nouă reducere de 2,2 milioane bpd a producţiei pentru primul trimestru a intrat în vigoare în ianuarie şi a fost ulterior extinsă pentru a acoperi trimestrul al doilea.

Raportul OPEC spune că producţia de petrol a OPEC a fost constantă în martie, crescând cu 3.000 bpd, până la 26,60 milioane bpd, în ciuda noii runde de reduceri, cu creşteri modeste în Iran şi Arabia Saudită.

Cererea de ţiţei OPEC în acest an este stabilită în medie la 28,5 milioane bpd, se arată în raport, în creştere cu 100.000 bpd faţă de prognoza anterioară şi, teoretic, dă spaţiu grupului pentru a pompa mai mult.

OPEC şi-a menţinut previziunile sale de creştere relativ puternică a cererii globale de petrol în 2024

Preţurile petrolului au scăzut joi cu circa 1 dolar, după o pană majoră de curent la o rafinărie americană

Preţurile petrolului au scăzut joi cu 1 dolar, după o pană majoră de curent la o rafinărie americană şi pe măsură ce inflaţia stăruitoare a slăbit speranţele de reduceri a ratelor dobânzilor din SUA în viitorul apropiat, dar temerile că Iranul ar putea ataca interesele israeliene au menţinut ţiţeiul în apropierea maximelor ultimelor şase luni, transmite Reuters.

Prețul petrolului a crescut cu peste 2% înainte de reuniunea OPEC+. Îngrijorări cu privire la o nouă scădere a producției

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 68 de cenţi, sau cu 0,8%, până la 89,80 dolari pe baril. Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate din SUA au pierdut 91 de cenţi sau 1,1%, până la 85,30 dolari pe baril.

Ambele benchmarkuri au scăzut cu mai mult de 1 dolar, înainte de a reveni de la minimele sesiunii. O pană de curent a închis miercuri mai multe unităţi producătoare de combustibil la uriaşa unitate Motiva Enterprise, cu o capacitate de 626.600 de barili pe zi, din Port Arthur, Texas.