- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Preţul petrolului creşte, pe fondul reducerii producţiei Rusiei, pentru a-şi respecta angajamentele luate la OPEC

26 Mar, 15:51 • Russo George
Preţurile petrolului au crescut luni, în timp ce guvernul rus a ordonat producătorilor săi să reducă producţia în conformitate cu angajamentele asumate la OPEC+, iar ostilităţile dintre Rusia şi Ucraina continuă să lovească sectorul energetic.
Preţul petrolului creşte, pe fondul reducerii producţiei Rusiei, pentru a-şi respecta angajamentele luate la OPEC

Preţul petrolului este din nou în creştere. Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au urcat cu 1,05 USD, sau cu 1,23%, la 86,48 USD pe baril. Contractele futures pentru ţiţei din SUA (WTI) au câştigat 1,10 USD, sau 1,36%, până la 81,73 USD pe baril.

Ambele benchmark-uri au crescut constant în acest an, Brentul fiind în urcare cu aproape 11% şi WTI cu aproximativ 12,5%.

Preţurile sunt susţinute şi de aşteptările că ratele dobânzilor din marile economii vor scădea până în vară.

Între timp, Moscova a ordonat companiilor să reducă producţia de petrol în al doilea trimestru, pentru a îndeplini obiectivul de producţie de 9 milioane de barili pe zi (bpd) până la sfârşitul lunii iunie, în conformitate cu angajamentele sale faţă de grupul de producători OPEC+, au declarat luni trei surse din industrie.

”Rusia este angajată faţă de reducerile OPEC+. Ea se uită dincolo de fundamentele actuale ale ofertei şi cererii şi se uită la unitatea cu OPEC+, precum şi la riscul unui şoc al unui preţ mai mare pe viitor”, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group, potrivit Reuters.

Citeşte şi: China, plan ambițios de a-și rezolva problemele cu roboții umanoizi. Beijingul, obiective ambițioase pentru inovația tehnologică

Atacurile asupra instalaţiilor energetice ruseşti şi infrastructurii energetice ucrainene, precum şi speranţa slăbită de încetare a focului în conflictul Israel-Hamas, au stârnit, de asemenea, îngrijorări privind aprovizionarea, a declarat Hiroyuki Kikukawa, preşedintele NS Trading, o unitate a Nissan Securities.

Capacitatea unei alte rafinării de petrol rusă a fost redusă la jumătate, într-un atac cu drone în weekend, au declarat surse pentru Reuters. A fost cea mai recentă victimă dintr-un şir de atacuri ale Ucrainei în această lună, care au blocat 7% din capacitatea totală de rafinare, arată calculele Reuters, pe lângă lucrările de întreţinere.

Rusia a atacat instalaţiile de generare şi transport al energiei din Ucraina, săptămâna trecută şi în weekend, provocând întreruperi de curent în multe regiuni.

În Orientul Mijlociu, forţele israeliene au continuat ofensiva lor în Gaza, duminică, medierea de către Qatar şi Egipt, susţinută de SUA, nereuşind să asigure un acord între Israel şi Hamas privind încetarea focului.

Citeşte şi: Companiile din România, obligate de UE să afişeze în 2 ani salariul în anunţurile de angajare