- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Peste 100 de mii de tone de grâu românesc, cumpărate de egipteni printr-o licitație internațională. De ce preferă arabii cerealele din țara noastră

02 Oct, 15:56 • Alexe Raluca
Peste 100 de mii de tone de grâu românesc au ajuns pe pământ egiptean, după ce arabii au câștigat la o licitație internațională. România a devenit, în acest sezon, cel mai mare exportator de cereale din Uniunea Europeană.
Peste 100 de mii de tone de grâu românesc, cumpărate de egipteni printr-o licitație internațională. De ce preferă arabii cerealele din țara noastră

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a anunţat miercuri seara că a cumpărat o cantitate de 170.000 de tone de cereale din România şi Bulgaria, la o licitaţie internaţională.

Citește și: Preţurile grâului au crescut pentru a treia zi consecutiv, în condiţiile agravării conflictului dintre Rusia şi Ucraina

Tone de grâu din România, cumpărate de egipteni

Achiziţia cuprinde 60.000 tone de grâu din România, care va fi livrat în perioada 10-20 noiembrie, şi 110.000 tone de grâu din România şi Bulgaria, care va fi livrat în perioada 21-30 noiembrie. Grâul european continuă să fie preferat în Egipt, în condiţiile în care un plafon de preţ neoficial afectează competitivitatea cerealelor rusești. Traderii spun că autorităţile de la Moscova impun neoficial un preţ minim de export de 270 dolari pe tonă free-on-board (FOB) la licitaţiile internaţionale, pentru a limita exporturile şi a ţine sub control preţurile pe piaţa internă.

La prima rundă a licitaţiei GASC, tot grâul rusesc a fost oferit la 270 dolari pe tonă FOB, acelaşi preţ oferit pentru grâul rusesc la licitaţia de săptămâna trecută, dar în timpul negocierilor de la licitaţia de miercuri, o serie de participanţi au redus preţurile lor pentru grâul rusesc sub 270 dolari pe tonă, unele companii oferind 260 dolari pe tonă.

Traderii spun că autorităţile de la Moscova au dat neoficial aprobarea pentru reducerea preţului. Totuşi, grâul din România şi Bulgaria încă este oferit la preţuri mai scăzute. Egiptul suferă în prezent de pe urma unei crize valutare după ce războiul din Ucraina a provocat o undă de şoc economiei egiptene, în condiţiile în care peste 70 de milioane dintre cei 103 de milioane de egipteni depind de programul guvernamental de subvenţionare a pâinii.

Anul trecut, Ministerul Aprovizionării din Egipt a început să cumpere cereale direct de la furnizori pentru a putea negocia preţuri mai bune în perioade de incertitudine.

România este cel mai mare exportator de grâu moale din UE în acest sezon, informează stiripesurse.ro. Statul român a livrat 1,17 milioane tone metrice până la data de 20 august anul curent, urmat de Polonia în clasament, cu 833.000 tone. Topul este completat de Bulgaria, cu 758.000 tone, Franţa, cu 682.000 tone, şi Germania, cu 432.000 tone. Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene în sezonul 2023 – 2024 au scăzut la 4,06 milioane tone metrice la data de 20 august, în comparație cu 5.12 milioane de tone exportate în aceeași perioadă a sezonului 2022 – 2023, arată datele publicate de Comisia Europeană.

Citește și: Prețul grâului, influențat de acțiunile Rusiei. Cotațiile au crescut după ce rușii au tras asupra unei nave în Marea Neagră

 

Tags: