- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Prețul grâului, influențat de acțiunile Rusiei. Cotațiile au crescut după ce rușii au tras asupra unei nave în Marea Neagră

14 Aug, 13:47 • Lupu Alexandra
Prețul grâului a crescut după ce o navă rusească a deschis focul asupra unei nave-cargo în Marea Neagră. Iată la ce cotație a ajuns.
Prețul grâului, influențat de acțiunile Rusiei. Cotațiile au crescut după ce rușii au tras asupra unei nave în Marea Neagră

Prețul grâului a crescut luni pe piețele din Asia. Totul s-a întâmplat după ce o navă militară rusă a deschis focul asupra unei nave-cargo în Marea Neagră în decursul zilei de duminică, pentru a o opri pentru verificări. Acest lucru a crescut tensiunile într-o zonă importantă pentru exporturile de cereale, transmite profit.ro.

Prețul grâului, influențat de acțiunile Rusiei

Prețul grâului este puternic influențat de acțiunile Rusiei. Cotațiile au crescut după ce o navă militară rusă a deschis focul asupra unei nave-cargo în Marea Neagră în decursul zilei de duminică. Ministerul rus al Apărării a transmis că nava Vasili Bîkov a tras tiruri de avertizare cu arme automate asupra navei „Sukru Okan” după ce căpitanul nu a răspuns la solicitarea de a opri pentru inspecție.

Citește și despre: Sorin Grindeanu a găsit soluțiile ideale pentru criza cerealelor „Am căzut de acord că trebuie accelerate exporturile de cereale ucrainene”

Militarii ruși au urcat ulterior la bordul navei-cargo cu ajutorul unui elicopter Ka-29. După încheierea inspecției, „Sukru Okan și-a continuat drumul către portul Izmail”, se precizează în comunicatul Ministerului rus al Apărării. Cotațiile la grâu au crescut cu până la 1.2% luni. Ulterior, avansul s-a mai moderat la 0.3%. Un bushel de grâu era cotat la 6.56 dolari, după ce vineri cotațiile au scăzut cu 1.5%.

Sâmbătă, Departamentul american al Agriculturii și-a îmbunătățit estimările cu privire la livrările de cereale ale Rusiei în sezonul 2023 – 2024 până la 48 milioane de tone. Acest lucru înseamnă că un sfert din comerțul mondial cu grâu ar urma să provină din Rusia.

Grâu
Grâu

În aceeași ordine de idei, livrările de cereale din regiunea Mării Negre au început să fie puse sub semnul întrebării. Acest lucru se întâmplă pentru că în iulie 2023 a expirat acordul care permitea trecerea în siguranță a navelor care exportau cereale și alte produse alimentare din Ucraina.

Îngrijorările rămân în continuare la un nivel ridicat, mai ales după atacurile cu dronă ale ucrainenilor asupra unui tanc petrolier rusesc în urmă cu o săptămână. În ciuda acestui fapt, cotațiile grâului au scăzut cu aproape 17% de la începutul anului și până acum, pe fondul recoltelor consistente.

Vezi și: România, al patrulea cel mai mare producător de cereale din UE! Producția din acest an este estimată la aproximativ 22-23 miliarde de tone