- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

PFA sau SRL în 2023? Ce este mai profitabil anul viitor, odată cu noile schimbări din Codul Fiscal

08 Nov, 10:44 • Gabriela Andreescu
Românii care câștigă un venit suplimentar prin prestarea de activități își fac calcule cu privire la impactul pe care modificările în Codul Fiscal le vor avea asupra activității lor.
PFA sau SRL în 2023? Ce este mai profitabil anul viitor, odată cu noile schimbări din Codul Fiscal

 De la content writer, la specialist PPC, social media manager, la proprietarii de mici magazine online, traducători, românii care desfășoară în general o singura activitate, pe lângă locul de muncă, își fac calculele pentru a știi ce formă de organizare ar fi mai potrivită pentru firma lor.

Noile modificări ale Codului Fiscal din 2023 aduc majorări de taxe dar și noi plafoane pentru plata contributiilor.

Schimbările pentru Persoanele Fizice Autorizate (PFA) din 2023

De anul viitor, românii care își desfăsoară activitatea prin intermediului PFA trebui să dea mai multi bani la stat.

În cazul celor care au optat pentru norma de venit, a fost redus pragul pentru norma de venit de la 100.000 de euro la 25.000 de euro. Astfel, dacă ai un PFA și în 2023 inregistrezi un venit brut anual mai mare de 25.000 euro, începand cu 2024, esti obligat sa determini venitul net anual in sistem real, informează risco.ro.

Modificări au fost operate de legislator și în privinta contributiilor și a impozitului:

Dacă până în prezent persoanele fizice autorizate datorau doar impozit de 10%, dacă veniturile lor se incadrau în pragul de 12 salarii minime, din 2023, vor datora și contribuții.

În cazul CAS, persoanele fizice autorizate nu vor trebui să plătească contribuție pentru venituri sub 12 salarii minime brute pe țară, însa în cazul în care veniturile depășesc acest prag, vor trebui să achite echivalentul contributiilor pentru 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 si 24 salarii minime brute pe țară. Totodata, se vor achita contribuții calculate la nivel de 24 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor de peste 24 salarii minime brute pe țară.

În ceea ce privește contribuția CASS, pragul sub care nu sunt obligatorii contribuțiile este acela în care veniturile se află sub nivelul a 6 salarii minime.

Dacă veniturile sunt intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara, contribuabilii vor fi obligați să achite echivalentul pentru 6 salarii minime brute.

În cazul în care veniturile sunt intre 12-24 salarii minime brute, vă revine obligația sa achitați statului contributia calculata pentru nivelul a 12 salarii, iar dacă veniturile depasesc pragul de 24 salarii minime brute, trebuie achitată contributia pentru cele 24 de salarii minime brute.

Românii care câștigă un venit suplimentar prin prestarea de activități își fac calcule cu privire la impactul pe care modificările în Codul Fiscal le vor avea asupra activității lor
Românii care câștigă un venit suplimentar prin prestarea de activități își fac calcule cu privire la impactul pe care modificările în Codul Fiscal le vor avea asupra activității lor

Astfel, cei avantajați până anul acesta, avand PFA, își fac deja calcule pentru varianta trecerii la SRL. Contabilii și consultantii fiscali sunt asaltati cu întrebări privind varianta care se poate dovedi mai profitabilă, scrie sursa citată.

Care sunt modificările în Codul Fiscal pentru SRL-uri

Din 2023, SRL-urile care nu au angajați trec de la de la 3% impozit pe venit, la 16% impozit pe profit.

Pentru a se încadra la segmentul microintreprinderi, cifra de afaceri anuală trebuie să nu depășească 500.000 euro.

De anul viitor, o microintreprindere va plăti 1% impozit pe venit, 8% impozit pe dividende, taxele salariale si contributia la sanatate la distribuirea dividendelor.

Consultantii fiscali recomandă ca alegerea sa fie făcută în funcție de profilul activității, dar și de veniturile încasate.

În cazul în care veniturile sunt mici (sub 30.600 lei), PFA este varianta potrivită.

În cazul în care veniturile sunt mai mari și este nevoie de angajați pentru prestarea activității, avantajos este SRL.

Citește și: Românii au ajuns la ultima soluție: consumarea economiilor în euro! BNR: Depozitele în bănci au scăzut cu 2 miliarde de lei în august 2022, pe fondul diminuării substanțiale a disponibilităților în euro

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult