- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii au ajuns la ultima soluție: consumarea economiilor în euro! BNR: Depozitele în bănci au scăzut cu 2 miliarde de lei în august 2022, pe fondul diminuării substanțiale a disponibilităților în euro

08 Nov, 09:33 • Gabriela Andreescu
Datele anunțate de Banca Națională a României privind evoluția creditelor, depozitelor și conturilor curente în ultima lună de vară arată un tablou sumbru. Statisticile băncii centrale arată că populația și firmele au ajuns la fundul sacului și apelează, pentru a rezista, la metoda clasică utlizată în ultimă instanță: consumarea economiilor în euro.
Românii au ajuns la ultima soluție: consumarea economiilor în euro! BNR: Depozitele în bănci au scăzut cu 2 miliarde de lei în august 2022, pe fondul diminuării substanțiale a disponibilităților în euro

Soldul deținerilor populației în bănci (depozite la termen și conturi curente) a scăzut cu aproximativ 2 miliarde de lei în luna august 2022, în principal pe fondul diminuării substanțiale a disponibilităților în euro, potrivit datelor Băncii Naționale a României.

Aceasta este pentru prima dată în ultimii ani, când deținerile populației în bănci marchează o scădere lunară notabilă. Și la nivelul întregii piețe (gospodării ale populației plus firme), se poate observa o reducere substanțială a disponibilului în euro din depozite și conturi curente, în paralel cu o majorare a soldului depozitelor în lei, comentează economica.net.

Situația actuală a depozitelor la bănci, precedată de creșterea masivă a depozitelor în euro în perioada imediat următoare izbucnirii războiului din Ucraina, sugerează că populația și firmele și-au epuizat resursele și au ajuns să apeleze la una dintre soluțiile des folosite în România în timp de criză: consumarea economiilor făcute în moneda europeană.

Conform statisticilor BNR, în luna august a acestui an, soldul depozitelor populației (inclusiv cele overnight, adică conturile curente) a scăzut cu 2 miliarde de lei, de la 285,4 miliarde de lei la 283,4 miliarde de lei. Scăderea vine aproape integral din diminuarea deținerilor în valută (în principal euro), care au scăzut de la 126,4 miliarde de lei la doar 124,4 miliarde de lei.

Analizate în integralitate (cu tot cu deținerile firmelor), disponibilitățile în euro din bănci au marcat o scădere mai accentuată, de aproximativ 6 miliarde de lei, pe fondul reducerii soldului deținerii în euro ale firmelor cu aproape 4 miliarde de lei.

Românii au ajuns să apeleze la ultima soluție: consumarea economiilor în euro
Românii au ajuns să apeleze la ultima soluție: consumarea economiilor în euro

Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management, remarcă faptul că românii au rămas fără economii și că următoarea etapă este să folosească resursele, acest fenomen având loc pe fondul inflației în creștere.

„Oamenii nu mai au economii şi încep să tragă din resurse şi asta se simte în puterea de cumpărare. Din punctul meu de vedere, vom trăi cu inflație în următorii 10 ani mai mare decât ne aşteptăm în mod normal. Inflaţia are un cuvânt puternic de spus. Fiind bani mai puţini pe piaţă, automat există o canibalizare a investiţiilor, dar ea este normală oricând. Până la urmă, trebuie să scazi consumul, cantitatea de bani din economie. Lucrul acesta s-a întâmplat peste tot în lume, inclusiv în România”, a declarat bancherul pentru sursa citată

Executivul instituției financiare consideră că unul dintre trendurile care vor marca următorii ani constă în investițiile în industria apărării, aspect rămas nediscutat de aproape 20 de ani în cercurile largi ale participanţilor la piaţă.

În ceea ce privește creditele, perspectivele nu sunt îmbucurătoare, având în vedere că inflația continuă să crească, iar BNR nu poate decât să majoreze dobânzile pentru a o combate. Așa cum anticipează analiștii financiari Banca Națională a României ar putea să majoreze din nou rata cheie în cadrul ședinței de marți, 8 octombrie.

Potrivit unui sondaj Bloomberg, economiștii băncilor se așteaptă ca BNR să majoreze rata cheie cu 0,5 puncte procentuale la 6,75%, un nou maxim de după primăvara lui 2010. La precedenta ședință, din octombrie, BNR a surprins piața cu o creștere de 0,75 puncte procentuale.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult