- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Premierul Ciolacu redeschide discuția despre impozitarea progresivă a veniturilor: Vrem impozitarea unică, care nu mai există nicăieri?

26 Jan, 18:07 • Dobran Viorel
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că trebuie să ne hotărâm odată dacă dorim să avem un sistem de impozitare care nu mai există, impozitarea unică, sau dorim să mergem mai departe cu o impozitare progresivă, cum au toate ţările dezvoltate din lume.
Premierul Ciolacu redeschide discuția despre impozitarea progresivă a veniturilor: Vrem impozitarea unică, care nu mai există nicăieri?

Premierul Marcel Ciolacu a redeschis vineri discuția despre politica fiscală și a declarat la Baia Mare că România trebuie să aleagă între cele două sisteme de impozitare a veniturilor. El a declarat că decizia va fi luată după discuții cu mediul de afaceri și sindicate, dar nu a avansat un termen pentru o decizie finală.

”Dorim să avem un sistem de impozitare unică, care nu mai există nicăieri? Sau poate dorim să revenim la acea impozitare unică fără excepții? Sau dorim mai departe cu o impozitare progresivă, cum au toate țările dezvoltate?”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ce spune Marcel Ciolacu despre un candidat comun PSD-PNL la prezidențiale în 2024? „Vă răspund după europarlamentare, să terminăm cu astea”

Potrivit lui Ciolacu, decizia trebuie luată în urma dezbaterii cu mediul de afaceri, cu sindicatele şi sistemul bugetar. ”Trebuie să hotărâm împreună acest lucru, nu trebuie să hotărască nici un partid politic, nici un guvern anume.

Acest lucru trebuie dezbătut, frumos, transparent, cu mediul de afaceri, cu sistemul bugetar, cu sindicatele, cu toată lumea la masă, dacă vrem să aducem o normalitate promisă cândva de unii, în România”, a mai spus premierul.

Reamintim că liderul PSD a mai deschis acest subiect în 2023, dar liderii PNL s-au opus constant schimbării politicii fiscale actuale.

Angajații din România plătesc acum un impozit de 10% din venitul brut, la care se mai adaugă contribuțiile pentru bugetul de sănătate și contribuții pentru bugetul de pensii.

Marcel Ciolacu vrea impozitare progresivă

Cum este taxat venitul brut al unui angajat din România:

Contribuții angajat:

Contribuția de Asigurări Sociale (CAS): 25%;
Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS): 10%;
Impozit pe Venit (IV): 10%.

Plată contribuții angajator:

Contribuție Asiguratorie pentru Muncă (CAM): 2,25%.

Marcel Ciolacu și ministrul Agriculturii, în vizită la o fermă din Baia Mare. „Am învățat foarte multe cu toții, fiindcă erau și lucrurui pe care le scăpasem”

Vasile Dîncu: Ceea ce trebuie să facă acum Marcel Ciolacu este să refacă ce au stricat vreo patru premieri înaintea lui

Preşedintele Consiliului Naţional Politic al PSD, sociologul Vasile Dîncu, a declarat vineri, la conferinţa de alegeri a organizaţiei PSD Maramureş, că ceea ce trebuie să facă acum premierul Marcel Ciolacu este să refacă ce au stricat vreo patru premieri înaintea lui şi a precizat că atunci când a venit PSD la putere, a construit modele de dezvoltare, iar când a plecat, toate s-au pierdut.

”Sper că vom face, sub îndrumarea esenţială a domnului Mihai Tudose, cel mai mare dintre noi..înalt am vrut să zic…sper că vom reuşi să facem o politică a ideilor. Noi am fost pragmatici, de fiecare dată noi ne-am preocupat de dezvoltarea României. Uitaţi-vă pe grafice, când a venit PSD la putere, noi am crescut, am construit modele de dezvoltare, când am plecat, toate astea s-au pierdut, au început datoriile”, a spus Vasile Dîncu în cadrul conferinţei de alegeri.

El a continuat: ”Ceea ce trebuie să facă acum Marcel Ciolacu este să refacă ceea ce au stricat vreo patru premieri înaintea lui”.

”Am luat tot timpul împrumuturi, am cumpărat măşti de miliarde sau injecţii, vaccinuri de care nu aveam nevoie”, a subliniat Dîncu.

”Noi avem nevoie de o politică a ideilor, pentru că şi ideile sunt necesare pentru a contrui un nou model de dezvoltare, pentru România”, a completat Dîncu, precizând că nu e suficient doar să se răspundă la crize.