- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Prețul carburanților 8 februarie. Benzina se apropie de pragul de 7 lei litrul. Scumpire puternică

08 Feb, 11:47 • Andrei Alina
Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București a afișat joi, 8 februarie 2024, un preț de 6,87 lei/litru de benzină standard, în timp ce prețul pentru litrul de motorină standard este de 7,34 lei.
Prețul carburanților 8 februarie. Benzina se apropie de pragul de 7 lei litrul. Scumpire puternică

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților în România, a scumpit din nou și benzina și motorina. Este vorba despre o majorare semnificativă a prețurilor, opt bani pe litru.

În urma acestei decizii, benzina standard se apropie de pragul de 7 lei/l. Stațiile Petrom din București comercializau joi dimineață benzina cu 6,81-6,88 lei/l, în timp ce la OMV costa 6,93-6,97 lei/l. Motorina se comercializa în stațiile Petrom cu preturi între 7,32-7,35 lei/litru, respectiv 7,40-7,43 lei/l la OMV.

Citește și: Locul de muncă în care cei fără studii ar putea primi un salariu echivalent al unui medic. Angajatorii nu găsesc oameni nici așa. Nu e nevoie de experiență

Analiza Economica.net arată că, față de ziua precedentă, Petrom a scumpit și benzina  și motorina cu opt bani pe litru, scumpire mai mare decât cele cu care ne-a obișnuit în ultima perioadă.

Exceptând o ieftinire nesemnificativă, de un ban pe litru, aceasta este a șasea scumpire consecutivă a carburanților din ultima vreme. Cea anterioară a fost operatăîn urmă cu o săptămână și jumătate, mai exact în 29 ianuarie, când Petrom a scumpit și benzina  și motorina cu patru bani pe litru.

Scumpirile au început să fie operate de la la jumătatea lunii ianuarie, după ce, în prima jumătate a lunii, compania scăzuse prețurile cu 12 bani pe litru asta după ce  la 1 ianuarie 2024, prețurile au crescut cu 29 de bani pe litru la benzină și cu 26 de bani pe litru la motorină, exact cu cât a crescut acciza.

Citește și: Luna ianuarie a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice: „Reducerea rapidă a emisiilor de gaze este unica modalitate de a stopa creşterea temperaturilor”

Carburanții se vor mai scumpi încă o dată, la jumătatea anului, când va crește iar acciza. Scumpirea de la 1 iulie, cauzată exclusiv de creșterea accizei (incluzând și TVA aferentă), va fi de 43 de bani pe litrul de benzină și de circa 40 de bani pe litrul de motorină.