- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Luna ianuarie a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice: „Reducerea rapidă a emisiilor de gaze este unica modalitate de a stopa creşterea temperaturilor”

08 Feb, 10:44 • Cornel Ghimeșan
Omenirea se confruntăcu o situație extrem de gravă din punct de vedere al încălzirii globale! Luna ianuarie 2024 a fost desemnată cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorlogice.
Luna ianuarie a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice: „Reducerea rapidă a emisiilor de gaze este unica modalitate de a stopa creşterea temperaturilor”

Conform datelor din arhivele CS3 care au început înregistrările din 1950, temperaturile din luna trecută, mai exact ianuarie 2024, au înregistrat un nou record, depășind nivelul precedent cel mai cald înregistrat în ianuarie 2020, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

Citește și: Bani pentru înființarea unei afaceri! Antreprenorii români pot obține finanțări de 300.00 de euro. Cum să aplici

Acest nou record vine după ce anul 2023 a fost desemnat drept cel mai fierbinte an din istoria globală a înregistrărilor, începând din 1950, într-un context marcat de schimbările climatice induse de activitatea umană și de fenomenul El Niño, care determină încălzirea apelor de suprafață din Oceanul Pacific și creșterea temperaturilor.

De la luna iunie 2023 încoace, fiecare lună a înregistrat temperaturi record, fiind cea mai caldă din istoria înregistrărilor în comparație cu luna corespunzătoare din anii anteriori.

„Nu este doar cea mai călduroasă lună ianuarie din istoria înregistrărilor, dar tocmai ce am trăit o perioadă de 12 luni cu temperaturi de peste 1,5 grade Celsius faţă de perioada de referinţă preindustrială”, a spus directoarea adjunctă a CS3, Samantha Burgess.

„Reducerea rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră este unica modalitate de a stopa creşterea temperaturilor”, a adăugat ea.

Temperaturi record în luna ianuarie 2024

Oamenii de știință din Statele Unite au estimat că există o șansă de unu la trei ca anul 2024 să fie chiar mai cald decât anul precedent și o probabilitate de 99% de a se situa în primii cinci cei mai călduroși ani înregistrați.

Fenomenul El Niño a început să se diminueze luna trecută, iar experții au anunțat că ar putea evolua în La Niña în a doua parte a acestui an, un fenomen similar caracterizat prin temperaturi mai scăzute ale apelor. Cu toate acestea, temperaturile medii globale ale apelor de suprafață înregistrate luna trecută au fost cele mai ridicate înregistrate pentru o lună ianuarie de la începutul înregistrărilor meteorologice.

Statele lumii au convenit prin Acordul de la Paris, semnat în 2015, să își unească forțele pentru a încerca să limiteze încălzirea globală sub pragul critic de 1,5 grade Celsius în comparație cu era preindustrială, în scopul de a preveni consecințele severe și ireversibile.

Chiar dacă există depășiri ale pragului de 1,5 grade Celsius pe o perioadă de 12 luni, omenirea nu a încălcat încă Acordul de la Paris, care se referă la temperatura medie globală pe termen lung.

Unii cercetători au exprimat îngrijorarea că acest obiectiv poate fi dificil de realizat în mod realist, însă au îndemnat guvernele să acționeze mai rapid pentru a reduce emisiile de CO2 și pentru a limita cât mai mult posibil depășirea acestui obiectiv critic, având în vedere riscul de evenimente extreme precum valurile de căldură, seceta și creșterea nivelului mărilor, care ar putea afecta atât oamenii cât și ecosistemele.

Citește și: După E-Factura urmează E-TVA. Marcel Boloș: „Va schimba cu totul interacțiunea contribuabililor”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult