- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Preţul carburanţilor creşte din nou. Benzina a ajuns la cel mai ridicat preţ din acest an, aproape de cel al motorinei

10 Mar, 21:59 • Russo George
Benzina a început din nou să se scumpească şi a ajuns la cea mai mare cotaţie din acest an, fiind din ce în ce mai aproape de preţul motorinei. Potrivit site-ului Peco-online, care agregă preţurile la pompele diferitelor benzinării de pe piaţa românească, preţul mediu al unui litru de benzină a fost joi 6,69 de lei.
Preţul carburanţilor creşte din nou. Benzina a ajuns la cel mai ridicat preţ din acest an, aproape de cel al motorinei

Ultima dată când preţul benzinei a fost atât de mare a fost la finalul anului trecut, mai exact pe 6 decembrie, lună în care s-a înregistrat şi minimul istoric al preţului pe ultimele 12 luni, 6,02 lei pe litru.

Benzina a pornit anul 2023 la nivelul de 6 lei si 38 de bani, după suspendarea compensării de 50 de bani la finalul anului trecut, iar de atunci prețul ei a crescut ușor, dar constant.

Motorina standard a evoluat în sens opus. A pornit anul la 7 lei și 57 de bani pe litru, și după un vârf de 7,74 de lei la finalul lunii ianuarie a intrat pe scădere. Prețul mediu pentru un litru de motorină standard era ieri de 7,33 lei, potrivit Peco-online.

Citeşte şi: Record de locuinţe finalizate în 2022. Câţi români s-au mutat anul trecut în casă nouă

Astfel, s-a redus și diferența dintre benzină și motorină. În prezent, diferența de preț dintre variantele standard ale benzinei și motorinei este de aproximativ 70 de bani. Anul trecut, diferența dintre prețul benzinei și motorinei – creată în martie 2022, s-a apropiat și de 1,5 lei.

În ceea ce privește sortimentele premium, diferența dintre benzină și motorină s-a redus sub 60 de bani.

Citește şi: Raport Eurostat. România a înregistrat a patra creştere economică din UE în al patrulea trimestru din 2022