- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Raport Eurostat. România a înregistrat a patra creştere economică din UE în al patrulea trimestru din 2022

09 Mar, 22:32 • Russo George
Economia zonei euro a stagnat iar produsul intern brut al Uniunii Europene s-a contractat în ultimele trei luni ale anului trecut, însă în rândul statelor membre UE, cel mai semnificativ avans al economiei în trimestrul IV din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, a fost înregistrat în Grecia (1,4%), Malta (1,2%), Cipru (1,1%) şi România (1%).
Raport Eurostat. România a înregistrat a patra creştere economică din UE în al patrulea trimestru din 2022

Dintre ţările Europei de Est, România s-a descurcat cel mai bine în trimestrul patru al anului trecut, care se anunţa cel mai dificil dintre toate. Au ajutat consumul şi investiţiile în active precum utilaje şi infrastructură.

Modesta creştere a PIB de 1% faţă de tri­mestrul anterior este uriaşă în comparaţie cu rezultatele vecinelor din regiune şi chiar ale economiilor mai dezvoltate din zona euro. Polo­nia a evitat recesiunea mulţumită aportului adus la consum de milioanele de refugiaţi ucrai­neni pe care i-a primit.

Conform datelor revizuite publicate miercuri de Eurostat, Produsul intern brut al celor 19 state care au trecut la moneda euro a fost nemodificat în trimestrul patru comparativ cu trimestru al treilea dar a înregistrat un avans de 1,8% în ritm anual. În estimarea iniţială publicată luna trecută, Eurostat a informat că economia zonei euro a înregistrat o creştere de 0,1% de la un trimestru la altul şi un avans de 1,9% în ritm anual.

Citeşte şi: Cât plătește statul în fiecare an pentru cei 10.000 de români care primesc pensii speciale

Tot miercuri, Eurostat a revizuit în jos şi estimările iniţiale privind creşterea gradului de ocupare. Conform noilor date, numărul persoanelor ocupate a crescut cu 0,3% atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană în trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea, faţă de estimarea iniţială care vorbea de un avans de 0,4%.

În rândul statelor membre, Malta (1,6%), Polonia (0,9%), Estonia, Cipru şi Ţările de Jos (toate cu un avans de 0,7%) au avut cele mai mari creşteri ale numărului persoanelor ocupate în trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea. România se numără printre ţările unde numărul persoanelor ocupate a avut o creştere similară cu media din UE, 0,3%.

Analiştii  se aşteptau ca încetinirea economiei să ducă la creşterea ratei şomajului, ceea ce ar fi calmat piaţa muncii şi ar fi ţinut sub control salariile. Însă datele Eurostat arată că firmele, care au avut dificultăţi în a reangaja personal după pandemie, par să îşi fi păstrat salariaţii în pofida încetinirii economiei. Aceasta semnalează o problemă pentru Banca Centrală Europeană în lupta sa pentru a readuce inflaţia la 2% din zona de două cifre unde se află în prezent.

Citeşte şi: Sondaj: Salariul net cu care o femeie din România ar fi fericită