- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Preţul gazelor naturale creşte în continuare în Europa pe fondul scăderii exporturilor din Norvegia

28 Aug, 15:42 • Russo George
Gazele naturale continuă să se scumpească pe piaţa din Europa, preţul crescând luni pentru a doua şedinţă consecutiv, după ce temerilor privind posibile întreruperi ale exporturilor din Australia li s-a adăugat şi un declin al exporturilor din Norvegia, principalul producător de pe piaţa europeană.
Preţul gazelor naturale creşte în continuare în Europa pe fondul scăderii exporturilor din Norvegia

Luni dimineaţa, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare au urcat cu 4,1%, ulterior înregistrând un avans de 2%, la 35,48 euro pentru un Megawatt-oră. La finalul săptămânii trecute se înregistrase o creştere de aproape 9%.

Piaţa este sub presiune săptămâna aceasta, din cauza disputelor salariale din Australia, unul din principalii producători mondiali de gaze naturale lichefiate (GNL). Aceste dispute ar putea duce la greve şi la limitarea aprovizionării globale, în timpul unei perioade cruciale, în condiţiile în care Europa se pregăteşte de iarnă.

Deşi nu fost informaţii noi în privinţa negocierilor din Australia în weekend, fluxurile spre Europa ale principalului său furnizor, Norvegia, au scăzut la cel mai redus nivel din mai mult de un an, activitatea la masivul zăcământ Troll fiind oprită sâmbătă, din cauza unor planificate lucrări de mentenanţă.

Citeşte şi: Prețuri mai mari în construcții și comerț. Managerii români estimează o creștere a tarifelor în următoarele 3 luni

Traderii urmăresc cu atenţie livrările de gaze din Norvegia, cel mai important furnizor al Europei, după ce opririle repetate ale producţiei au contribuit la creşterile bruşte de preţuri din ultimele luni, potrivit Agerpres.

O creştere de aproximativ 25% a preţului gazelor luna aceasta, în pofida stocurilor ridicate şi a cererii reduse, reflectă continuarea turbulenţelor, în urma crizei energetice provocate războiul din Ucraina.

Anxietatea pe piaţa energiei a crescut, deşi capacităţile de stocare a gazelor naturale din UE sunt deja pline în proporţie de 90%, cu mult înaintea termenului limită stabilit pentru a se ajunge la acest nivel – 1 noiembrie – a anunţat recent Comisia Europeană.

Citeşte şi: Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu peste 7.500 în trimestrul al doilea al anului 2023, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2022