Prețurile la principalele alimente, cu excepția fructelor și legumelor de sezon, au urcat în august cu o medie de 1,53% față de iunie, sub nivelul anticipat în contextul majorării TVA de la 9% la 11%, potrivit unei analize a Consiliului Concurenței, bazată pe date de la șase dintre cele mai mari rețele comerciale.
Citește și: Cum au evoluat salariile în ultimii 5 ani: România versus Polonia
Datele centralizate arată că, în cazul produselor non-sezoniere, majorările de preț au depășit nivelul TVA pentru: carne tocată (+4,93%), drojdie (+3,11%), iaurt (+2,75%), pâine (+2,78%), cozonac (+18,40%), ouă (+1,85%), smântână (+4,35%), zahăr (+5,45%) și unt (+4,03%).
Totodată, au fost înregistrate scăderi ale prețurilor la raft pentru mai multe categorii de produse: pulpă de porc cu os (-2,52%), pulpă de porc fără os (-2,03%), spată de porc (-2,19%), margarină (-3,77%), usturoi (-3,51%), făină (-1,9%), fasole (-0,69%), bulion (-0,14%) și orez (-0,09%).
În cazul bunurilor sezoniere, legume și fructe, evoluțiile prețurilor au fost mai accentuate: au scăzut prunele (-61,34%), pepenele (-46,17%), strugurii (-41,38%), ardeii Bianca (-31,92%), ardeii Kapia (-22,01%), cartofii (-30,75%) și ceapa (-32,74%), în timp ce prețurile la castraveți (+22,03%), mere Golden (+21,98%) și mere roșii (+22,25%) au înregistrat creșteri semnificative.
Conform Consiliului Concurenței, prețurile alimentelor din coșul de consum, incluzând produse sezoniere și non-sezoniere, au scăzut în medie cu 4,18% în august față de iunie, evoluție determinată în special de reducerea semnificativă a prețurilor la fructele și legumele de vară.
„Aşa cum era de aşteptat, preţurile produselor sezoniere au scăzut. În ceea ce priveşte preţurile celorlalte alimente din coşul zilnic de consum, am observat creşteri sub cele care rezultă din modificarea TVA, ceea ce înseamnă că marii retaileri şi furnizorii lor au absorbit o parte din majorări, în luna august. Acest lucru arată că piaţa şi concurenţa funcţionează, întrucât companiile se luptă să îşi păstreze clienţii, cu preţuri atractive. De altfel, preţurile alimentelor au crescut mai puţin decât preţurile produselor nealimentare sau serviciilor”, a comentat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a oferit perspectiva sa asupra evoluției prețurilor alimentelor de bază și a factorilor care le influențează, și a subliniat importanța controlului deficitului bugetar pentru stabilitatea pieței.
„Vom monitoriza în continuare preţurile alimentelor de bază, care sunt influenţate, pe lângă creşterea TVA, şi de alţi factori cum sunt preţurile carburanţilor şi energiei electrice. Dincolo de acest vârf al inflaţiei, creşterea preţurilor în România este rezultatul deficitului bugetar mare, iar pentru a asigura stabilitatea preţurilor trebuie să respectăm calendarul reducerii acestuia” a declarat Bogdan Chiriţoiu.
Analiza a fost realizată pe baza datelor transmise de către principalii şase retaileri (Auchan, Carrefour, Kaufland, Lidl, Profi şi Selgros) şi include bunurile alimentare de bază aflate sub incidenţa Ordonanţelor de Urgenţă ale Guvernului de plafonare a adaosurilor comerciale (OUG 67/2023, OUG 89/2023 si OUG 5/2024). Aceste acte normative stabilesc măsuri temporare de combatere a creşterii excesive a preţurilor la 46 de grupe de alimente de bază şi sunt valabile până la data de 30 septembrie 2025.