- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Preţurile grâului şi porumbului au crescut la nivel mondial după distrugerea barajului Nova Kahovka din Ucraina

08 Jun, 15:20 • Russo George
Cotaţiile grâului și a porumbului au crescut marți pe fondul escaladării luptelor dintre Rusia şi Ucraina. Un aport în schimbarea prețului îl are inclusiv distrugerea barajului hidroelectric de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, şi avarierea unei conducte care transporta amoniac, pe care Rusia o consideră crucială în discuţiile pentru continuarea livrărilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră.
Preţurile grâului şi porumbului au crescut la nivel mondial după distrugerea barajului Nova Kahovka din Ucraina

Prețul grâului a crescut cu 2,4% la începutul tranzacțiilor de marți de la Chicago Mercantile Exchange. Costul porumbului a crescut cu peste 1%, iar ovăzul a câștigat 0,73%, potrivit Sky News.

În zona din sudul Ucrainei care se confruntă cu inundații uriașe în urma distrugerii barajului Hidrocentralei Kahovka se afla numeroase terenuri agricole.

Barajul hidroelectric de la Nova Kahovka este la o oarecare distanţă de cele trei porturi ucrainene incluse în acordul internaţional privind exporturile de cereale ucrainene însă inundaţiile reprezintă un risc important pentru oameni, transport şi logistică.

Distrugerea barajului pare o mare escaladare cu consecinţe negative şi un risc uriaş pentru situaţia generală, a spus Andrey Sizov, director la firma de consultanţă agricolă SovEcon. ”Acesta ar putea fi doar începutul unei perioade de creştere a preţurilor”, a menționat specialistul.

Peste 80 de localităţi precum şi oraşul Herson sunt amplasate în zona inundabilă, ”ceea ce ar putea provoca sute de mii de victime”, susţine vice-ministrul ucrainean al Dezvoltării, Mustafa Nayyem. Potrivit acestuia, hidrocentrala construită în 1956 oferă electricitate pentru peste trei milioane de locuitori şi este o ”componentă crucială a infrastructurii energetice a Ucrainei”, potrivit Agrointeligenta.

Citeşte şi: Lovitură din plin pentru România! Produsul cel mai consumat de către români se scumpește cu 33%. Importurile vor fi interzise

Separat, Ucraina a anunţat că o conductă de amoniac a fost avariată în urma bombardamentelor ruseşti în regiunea Harkov din apropierea graniţei dintre cele două ţări. Rusia consideră că această conductă, care a fost închisă în timpul războiului, drept crucială în cadrul discuţiile pentru continuarea livrărilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a afirmat marţi că, potrivit datelor existente, Rusia probabil este responsabilă de atacul asupra unui baraj din sud-estul Ucrainei, scopul fiind oprirea contraofensivei ucrainene. „Atacul asupra barajului este un lucru de care noi ne temeam de mult timp, iar acum s-a întâmplat. Din ceea ce putem presupune acum, este o agresiune a părţii ruse, pentru a opri ofensiva ucraineană de apărare a ţării”, a afirmat Olaf Scholz într-un interviu acordat postului RTL, potrivit site-ului Tagesschau.de.

Citeşte şi: Zahărul se scumpeşte! Cât va costa un kilogram după ce Ucraina a interzis temporar exporturile către România