- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Zahărul se scumpeşte! Cât va costa un kilogram după ce Ucraina a interzis temporar exporturile către România

06 Jun, 19:26 • Cornel Ghimeșan
Se anunţă noi scumpiri ale zahărului după ce Ucraina a decis să interzică temporar exporturile către ţara noastră. Astfel, până pe data de 15 septembrie, România nu va mai putea să importe zahăr din statul vecin.
Zahărul se scumpeşte! Cât va costa un kilogram după ce Ucraina a interzis temporar exporturile către România

Zahărul se scumpeşte! În acest moment, un kilogram de zahăr costă în jur de 6 lei, în perioada următoare este posibil ca românii să scoată din buzunar și 8 lei pentru aceeași cantitate. Potrivit ultimelor date furnizate de Institutul Național de Statistică, în cursul săptămânii trecute, prețul zahărului a crescut cu 100 de euro pe tonă faţă de luna aprilie, iar în decursul unui an zahărul s-a scumpit deja cu peste 60%.

Zahărul se scumpeşte! Cât va costa un kilogram în perioada următoare

România este cel mai mari importatori de zahăr din Ucraina, iar din luna octombrie a anului trecut şi până în aprilie a importat aproape 85.000 de tone de zahăr, adică o treime din importurile totale ale Uniunii Europene. Procesatorii spun că ţara noastră nu are stocuri suficiente, astfel că ne putem așteapta la scumpiri la raft sau chiar probleme de aprovizionare.

Citeşte şi: Cât au ajuns să coste roşiile lângă Bucureşti. Se vând pe marginea drumului FOTO

INS anunţă că nu doar zahărul s-a scumpit, ci și ouăle, cartofii, laptele și pâinea. Creșterea lor este în medie de 17% în ultimul an. Totuși, costurile producției s-au mai micșorat, fie că este vorba de grâu, combustibil sau alte mărfuri agricole. Prețurile lor au scăzut cu aproximativ 40% pe piețele internaționale, deși la raft nu se observă acest lucru. Specialiștii consideră că în perioada următoare este foarte puțin probabil ca prețurile produselor să se ieftinească.

Citeşte şi: Cât costă o masă la restaurant în Grecia. Cum au evoluat prețurile față de anul trecut

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult