- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Producătorii de mezeluri sunt disperaţi: „O creştere istorică a preţului materiei prime”

06 Jun, 15:13 • Russo George
Un mare producător de mezeluri din România spune că piaţa cărnii din România se află într-un impas major, după ce preţul materiei prime pentru mezeluri a crescut cu aproximativ 50%, ajungând la 3,2 euro/kg, deşi se aştepta ca acesta să scadă începând cu luna februarie.
Producătorii de mezeluri sunt disperaţi: O creştere istorică a preţului materiei prime

Producătorii de mezeluri anunţă că vor fi inevitabile creşteri considerabile de preţ, în condiţiile în care preţul cărnii de porc de lucru, materia primă pentru multe dintre mezeluri, a crescut doar din luna februarie cu aproximativ 50%.

„Acum, în medie, carnea de porc de lucru costă 3-3,2 euro/kg, faţă de 1,25 euro/kg în urmă cu un an. În septembrie anul trecut am transferat o parte din creş­tere în preţurile finale ale produselor şi ne aşteptam ca din februarie să scadă. Însă, dacă în februarie materia primă costa 2,2-2,25 euro/kg, acum nu se mai găseşte sub 3 euro/kg. Piaţa cărnii fierbe după această creştere istorică“, spune Andrei Pădurean, manager operaţional al com­pa­niei Uni­versal, care produce mezeluri sub brandul Silvania Gourmet în localitatea Crişeni din judeţul Sălaj, potrivit ZF.

Această provocare, a creşterii preţului materiei prime pentru mezeluri, este invocată şi de Voicu Vuşcan, administrator al Elit, companie care pro­duce anual peste 50.000 de tone de mezeluri în cadrul celor cinci fabrici proprii din Alba, Bucureşti, Arad şi Prahova.

„Cea mai mare provocare pentru industria noastră este creşterea accelerată a preţurilor materiilor prime, cu un impact semnificativ în profitabilitatea busi­nessului. Ne confruntăm în prezent cu preţuri record la carnea de porc, din cauza scăderii efectivelor de porci din Europa în principal, iar în mod specific în România, pesta porcină africană a diminuat con­side­rabil efectivele în ultimii ani, diminuând disponibilitatea materiei prime authtone“, a spus Vuşcan.

Citeşte şi: Povestea de succes a doi soţi din Suceava. După ce timp de 4 ani au cules căpșuni în Germania, acum au propria platație în România și fac bani frumoși din ea