- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Profit din apă chioară. Afacerea comunistă care a revenit în forţă pe piaţa din România

07 Aug, 12:43 • Cornel Ghimeșan
Criza oferă o adevărată gură de oxigen micilor afaceri cu sifon, care au cunoscut o revitalizare spectaculoasă în ultimele luni. Tot mai mulţi consumatori abandonează apa minerală în favoarea sifonului.
Profit din apă chioară. Afacerea comunistă care a revenit în forţă pe piaţa din România

Profit din apă chioară. Sifonul, un produs aproape nelipsit din casele oamenilor înainte de Revoluția din 1989, și-a făcut din nou apariția în comerț şi se vinde cu doar şase lei în Cora, Mega Image sau Auchan. Nu mai sunt mașinile care făceau un zgomot înfiorător pe timpul comunismului, iar tehnologia modernă a pătruns inclusiv în acest domeniu. Apa, spre exemplu, este purificată cu raze ultraviolete. Și nici sifoanele nu mai sunt aceleași: sticlele butucănoase, cu pereții groși, de un verde spălăcit au fost înlocuite acum cu altele, de plastic, ușoare și ușor de manevrat.

Profit din apă chioară. Afacerea comunistă care a revenit în forţă pe piaţa din România

Astfel, în ultimii ani, pe rafturile marilor magazine din toate colțurile țării și-a făcut apariția acest produs consumat pe scară largă de români în perioada comunismului, dar care a fost lăsat uitării odată cu trecerea timpului. Reapariția sa în comerț a stârnit curiozitatea oamenilor, bucurându-se de mare succes. O companie curajoasă a decis să aducă acum în marile magazine – precum Cora, Mega Image sau Auchan – sifonul. Ambalat la sticlă de plastic, este pus la vânzare la prețul de 5,99 lei.

Citeşte şi: Mare atenție, români! Dispar banii de pe card instant. Toți cei care au cont la bancă trebuie să fie atenți

Datorită modalității sale de ambalare, își păstrează acidul în timp, astfel încât este ideal pentru a fi consumat rece cu vin sau combinat cu diferite siropuri. Produsul nu prezintă riscuri pentru sănătate, deoarece este o combinație dintre apă, bicarbonat de sodiu și dioxid de carbon. Fiind îmbuteliate în sticle speciale, acidul se păstrează mult mai bine, spre deosebire de sticlele cu apă minerală.

Citeşte şi: Fără precedent. Ingredientele de bază pentru micul dejun s-au scumpit cu 25%, în ultimul an

Pentru a creşte încasările, în multe sifonării se comercializează şi vin sau sirop, produse care merg foarte bine în combinaţie cu apa carbogazoasă. Alţi patroni au gânduri şi mai îndrăzneţe, de extindere, cu mici terase unde să se poată servi un sifon rece, un sirop, chiar şi o dulceaţă, aşa cum se întâmpla în perioada interbelică.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult