- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fără precedent. Ingredientele de bază pentru micul dejun s-au scumpit cu 25%, în ultimul an

07 Aug, 10:32 • Bumbeneci Diana
Ingredientele de bază s-au scumpit cu 25%. Un ultim studiu arată o evoluție semnificativă a prețurilor.
Fără precedent. Ingredientele de bază pentru micul dejun s-au scumpit cu 25%, în ultimul an

Sucul de portocale, cacaoa şi ceaiul au înregistrat creşteri semnificative de preţ la nivel mondial, ceea ce a dus la scumpirea cu 25% a micului dejun, în ultimul an, arată datele incluse într-un raport publicat, recent, de o platformă de tranzacţionare şi investiţii.

Ingredientele de bază pentru micul dejun s-au scumpit

Conform Breakfast Commodity Index, întocmit de eToro, sucul de portocale înregistrează cea mai abruptă creştere a preţului dintre toate produsele din coşul de mic dejun, cu o majorare de 123%, în doi ani, în timp ce cacaoa a consemnat un salt de 51% al preţului, în ultimele 12 luni, “în condiţiile în care ploile abundente au afectat aprovizionarea de la principalul producător, Coasta de Fildeş”, în timp ce costul ceaiului a crescut cu 45%, de la an la an.

În aceste condiţii, la nivel general, din iulie 2021 şi până la acest moment, ingredientele de bază pentru micul dejun s-au scumpit cu 25% şi indică faptul că unele dintre aceste produse alimentare vor rămâne în continuare scumpe pentru consumatori.

Alimente
Alimente

„Cu toate acestea, preţurile anumitor mărfuri sunt în scădere – ovăzul, laptele, cafeaua, grâul şi carnea de porc sunt mai ieftine decât în urmă cu 12 luni – în mare parte datorită scăderii preţurilor la energie şi a faptului că pieţele se adaptează la impactul invaziei Rusiei în Ucraina. (…) costul în creştere pentru cacao, suc de portocale, zahăr şi ceai înseamnă că multe dintre alimentele noastre de bază preferate pentru micul dejun vor rămâne în continuare scumpe în supermarketuri pentru încă multe luni”, se menţionează în analiza de specialitate.

În ceea ce priveşte preţurile de pe rafturile supermarketurilor, zahărul a fost cel care a crescut cel mai mult în ultimul an, cu 54%, urmat de dulceaţă şi ouă, ambele cu 29% mai mult faţă de anul trecut, potrivit celor mai recente date.

Indexul Breakfast Commodity Basket alcătuit de eToro se bazează pe preţurile de pe bursele internaţionale a nouă materii prime specifice pentru micul dejun: grâu, zahăr, cacao, ovăz, carne de porc, suc de portocale, cafea, lapte şi ceai.

Vezi și: EXCLUSIV| De la pasiune la afacere. Povestea lui Teodor, tânărul care și-a dedicat ani la rând ajutându-i pe cei din jur să se facă bine. „A devenit un stil de viață. Nu m-aș vedea să fac altceva chiar dacă ar fi câștiguri mult mai mari”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult