- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Programul „Rabla local” vine cu un buget de 50 de milioane de lei. Iată când debutează programul și cum va putea fi accesat

06 Oct, 15:00 • Bumbeneci Diana
Guvernul a planificat o nouă formă de ajutor pentru românii care vor să scape de mașinile vechi. „Rabla local” vine cu un buget de 50 de milioane de lei și debutează în scurt timp.
Programul „Rabla local” vine cu un buget de 50 de milioane de lei. Iată când debutează programul și cum va putea fi accesat

Rabla Local 2022. Debutează prima ediție a programului „Rabla local”. Este vorba despre noul progra, prin care cetățenii își vor putea casa mașinile mai vechi de 15 ani în schimbul unui voucher de 3.000 de lei. Anunțul a fost făcut de directorul de Comunicare din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mihai Drăgan.

Programul „Rabla local” debutează în România

Programul va începe la jumătatea lunii octombrie, potrivit directorului de Comunicare din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mihai Drăgan. Este un program care se adresează cetățenilor care doresc să caseze mașini, dar nu neapărat să și achiziționeze una nouă, conform specialiștilor. Mai mult, acest program va fi lansat pentru prima dată anul acesta, cu un buget de 50 de milioane de lei.

Programul se va desfășura prin autoritățile publice locale. Românii care doresc să acceseze „Rabla local” trebuie să meargă la primărie și să depună dosarele pentru înscrierea în program.

Sperăm să prefere transportul în comun, pentru că e o variantă foarte, foarte sănătoasă pentru mediu. Programul acesta vine în contextul în care România are obligația, prin PNRR, să caseze până în anul 2026 un număr de 250.000 de autovehicule mai vechi de 15 ani.

Vom avea o primă de casare de 3.000 de lei pentru cetățenii care doresc să-și caseze mașinile, iar 80% din buget va fi suportat de către minister, prin Fondul pentru Mediu, și 20% de către autoritatea publică locală. Sperăm să casăm prin acest program, anul acesta, undeva în jur de peste 20.000 de autovehicule vechi. Cu siguranță, dacă se va dovedi un succes, așa cum se preconizează, sperăm să repetăm programul cu bugete mai mari în anii viitori„, a mai declarat Mihai Drăgan, joi, la conferința de deschidere a Salonului Auto București (SAB) & Accesorii 2022, de la Romexpo.

În același context, pe lângă datele legate de Rabla local, reprezentantul Ministerului Mediului a mai vorbit și despre programele guvernamentale „Rabla Clasic” și „Rabla Plus”. Datorită noilor programe, până acum, anul acesta, s-au achiziționat peste 5.000 de autovehicule electrice.

Citește și: Românii primesc 200 de lei pentru schimbarea becului vechi. Ministrul Mediului, Tanczos Barna anunță cum vor putea românii să acceseze banii

Programul Rabla local vine cu un buget de 50 de milioane de lei. Iată când debutează programul și cum va putea fi accesat
Programul Rabla local vine cu un buget de 50 de milioane de lei. Iată când debutează programul și cum va putea fi accesat

Anul acesta, ministerul a oferit prin Fondul pentru Mediu cel mai mare buget din istoria programelor „Rabla”. Vorbim în total de peste 1,2 miliarde de lei, alocate în bugetele „Rabla Clasic” și „Rabla Plus” pentru înnoirea pe de o parte a parcului auto, casarea mașinilor vechi și achiziționarea unora mai puțin poluante și, bineînțeles, a mașinilor electrice și hibrid plug-in.

Am lansat o nouă sesiune de finanțare pentru cele două programe, vinerea trecută, și pot să vă spun că bugetul pentru „Rabla Plus”, cel puțin pentru persoanele juridice, a fost epuizat în 20 de minute de la deschiderea sesiunii de finanțare, iar bugetul pentru persoanele fizice în mai puțin de două ore. Până acum, anul acesta, s-au achiziționat peste 5.000 de autovehicule electrice, dar cu siguranță vor fi mult mai multe, pentru că, după cum știm, sunt încă probleme cu componenta de livrări pentru acest tip de vehicule”, a precizat Mihai Drăgan.

Conform specialistului, se pare că sunt 25 de branduri auto, alături de mai mult de 12 mașini unicat de peste 5 milioane de euro, dar și de 600 de firme din domeniul echipamentelor, spălătoriilor self-service, pieselor și accesoriilor, expun în perioada 6 – 16 octombrie, la ediția din acest an a Salonului Auto București (SAB) & Accesorii. Mult așteptatul eveniment este organizat la Romexpo.

Standurile de prezentare ale expozanților sunt amplasate în Pavilionul B2, precum și în zona exterioară adiacentă, pe o suprafață totală ce depășește 25.000 mp.

Programul de vizitare al Salonului Auto București (SAB) & Accesorii 2022 este următorul: pe 6 octombrie, între orele 12:00 – 20:00; între 7 și 15 octombrie, în intervalul orar 10:00 – 20:00; pe 16 octombrie, între orele 10:00 – 18:00. Prețul unui bilet de intrare este de 50 de lei. Accesul copiilor sub 7 ani și al persoanelor cu dizabilități este gratuit.

Ai mai putea citi și: Vești proaste pentru românii care au rate. Indicele ROBOR a urcat la 7,94% pe an

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult